Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά δέχεται η Τράπεζα του Ισραήλ για τη 10ετή αποτυχημένη παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος

Πυρά δέχεται η Τράπεζα του Ισραήλ για τη 10ετή αποτυχημένη παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος
Η αποτυχημένη προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ να περιορίσει τη δύναμη του σεκέλ
Πυρά δέχεται η Τράπεζα του Ισραήλ - κεντρική τράπεζα της χώρας - για την εδώ και δέκα χρόνια παρέμβασή της στη συναλλαγματική αγορά.
Η τράπεζα, εδώ και δέκα περίπου χρόνια, έχει ξοδέψει τεράστια ποσά, προσπαθώντας να περιορίσει τη δύναμη του εθνικού νομίσματος σεκέλ (shekel), χωρίς, ωστόσο, ουσιαστικό αποτέλεσμα - προς απογοήτευση των εξαγωγέων της χώρας
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ξεκίνησε το 2008 να προχωρά σε μαζικές αγορές δολαρίου, με στόχο να σταματήσει την απότομη αύξηση του σεκέλ, κυρίως θέλοντας να προστατεύσει τους εξαγωγείς της χώρας που «ευθύνονται» για το 30% του ΑΕΠ και είναι ένα ισχυρό λόμπι.
Ωστόσο, ενώ το πρόγραμμα αγοράς δολαρίων ήταν αρχικά προσωρινή λύση, τελικά η τράπεζα κατέληξε να έχει αγοράσει πάνω από 70 δισ. δολάρια, δίχως το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δηλαδή, η Τράπεζα του Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να «τιθασεύσει» το σεκέλ και οι ισραηλινές εξαγωγές έχουν καταστεί πολύ ακριβές στις παγκόσμιες αγορές.
Μόλις το τελευταίο 12μηνο, το σεκέλ έχει ενισχυθεί κατά 6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, 11% έναντι του ευρώ και 10% έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων.
Πρόσφατα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών έναντι του ευρώ, των τελευταίων 2,5 ετών έναντι του δολαρίου και τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία του έναντι του «καλαθιού» των νομισμάτων.
Με την οικονομία του Ισραήλ να αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς, πολλοί ειδικοί και πρώην τραπεζίτες εκτιμούν πως η παρέμβαση της τράπεζας δεν είναι πλέον απαραίτητη, ενώ είναι ίσως και ανούσια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης