Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Γιατί οι Τούρκοι της Γερμανίας ψηφίζουν Erdogan; - Δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα…

DW: Γιατί οι Τούρκοι της Γερμανίας ψηφίζουν Erdogan; - Δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα…
«Οι Τούρκοι βλέπουν στον Erdogan κάποιον που ξαναβρήκε τη χαμένη τιμή του έθνους»
Να λύσει το «αίνιγμα» του γιατί οι Τούρκοι της Γερμανίας ψηφίζουν Erdogan προσπαθεί σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις 16ης Απριλίου 2017.
Όπως σωστά επισημαίνει το γερμανικό κανάλι, η ψήφος των 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων με τουρκική ή διπλή υπηκοότητα που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο επικείμενο δημοψήφισμα μπορεί να είναι καθοριστική για την τελική έκβαση, ακόμη κι αν εν τέλει προσέλθει στις κάλπες μόλις το 40% του εκλογικού σώματος, όπως στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Κι αυτό διότι η πλειονότητα αυτών στηρίζει παραδοσιακά το συντηρητικό-ισλαμικό στρατόπεδο του Recep Tayyip Erdogan.
«Οι Τούρκοι βλέπουν στον Erdogan κάποιον που ξαναβρήκε τη χαμένη τιμή του έθνους.
Ένας ηγέτης που χτυπά το χέρι στο τραπέζι και οποίος λέει πού θα πάνε τα πράγματα.
Κάποιος που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα συμπλέγματα κατωτερότητας των ανθρώπων.
Ο Erdogan τους δίνει το συναίσθημα ότι είναι πιο δυνατοί, πιο μεγάλοι, πιο ισχυροί. Δεν μπορείς να το περιγράψεις.
Οι ίδιοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι τους αρέσει στον Erdogan.
Λένε μόνο ότι όταν ο Erdogan μιλάει με ξένους ηγέτες δεν σκύβει μπροστά τους, και αυτό είναι που θέλουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία, προσπαθώντας να εξηγήσει το «φαινόμενο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Sofuoglu συνιστά στους συμπατριώτες του να ψηφίσουν «Όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση.
Στη συνέχεια η Deutsche Welle αναρωτιέται εύλογα πώς όμως είναι δυνατόν πολλοί Τούρκοι της Γερμανίας να αντιδρούν με τόσο οργή τις τελευταίες μέρες με αφορμή την ακύρωση εκ μέρους των γερμανικών αρχών προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία, αλλά να μην αντιδρούν στις κατάφωρες παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι στην πατρίδα τους….
«Όταν οι άνθρωποι ζουν σε αντιφάσεις, προσαρμόζοντας ένα μέρος της αλήθειας για να γίνει πιο υποφερτό ένα άλλο κομμάτι της, οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για τη λεγόμενη "γνωστική δυσαρμονία".
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι πολλοί Τούρκοι της Γερμανίας στηρίζουν απόλυτα την πλήρη αποδόμηση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, μολονότι οι ίδιοι απολαμβάνουν πλήρως όλες τις δημοκρατικές ελευθερίας στη δεύτερη πατρίδα τους, τη Γερμανία», εξηγεί το κανάλι.
Κλείνοντας, ο κ. Sofuoglu παραδέχεται ότι όντως πολλοί Τούρκοι της Γερμανίας δεν γνωρίζουν καν τι συμβαίνει στην Τουρκία, καθώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της αρχής του κράτους δικαίου εκεί δεν τους αφορούν άμεσα:
«Γνωρίζουν την Τουρκία μόνον από τις διακοπές τους.
Γι΄ αυτούς μετρά μόνον ό,τι βλέπουν το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο, στις παραλίες, ό,τι δηλαδή βλέπουν και οι τουρίστες.
Η ζωή στην Τουρκία όμως είναι διαφορετική από ότι στις διακοπές».
«Οι περισσότεροι Τούρκοι της Γερμανίας έχουν μια θετική εικόνα για τον Erdogan. Τον αντιλαμβάνονται ως εκείνον που έφερε την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία», σχολιάζει, καταλήγωντας, η Deutsche Welle...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης