Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέσσερα νέα υποβρύχια καλώδια ενεργειακής διασύνδεσης Βρετανίας - Γαλλίας βρίσκονται σε εξέλιξη

Τέσσερα νέα υποβρύχια καλώδια ενεργειακής διασύνδεσης Βρετανίας - Γαλλίας βρίσκονται σε εξέλιξη
Παράλληλα με το καλώδιο IFA και το καλώδιο που σχεδιάζει η Aquind, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία τριών ακόμα καλωδίων ενεργειακής διασύνδεσης Βρετανίας-Γαλλίας: Το IFA2 των National Grid και RTE, το FAB link των Transmission Investment και RTE και το ElecLink του ομίλου Eurotunnel
To Brexit δεν πρόκειται να εμποδίσει την υλοποίηση της νέας υποβρύχιας διασύνδεσης Γαλλίας - Ηνωμένου Βασιλείου που έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει μέχρι το 2022 η επενδυτική εταιρεία Aquind, η οποία εκτιμά ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια 1,26 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το έργο.
Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι λογικό να δημιουργεί αμφιβολίες σε ορισμένους επενδυτές για το αν θα συμμετέχει και μετά το Brexit η Βρετανία στην ενεργειακή ένωση της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το υψηλόβαθμο στέλεχος της Aquind, Martin Callanan, το νέο υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας (έως 2 GW, για ηλεκτροδότηση έως 4 εκατ. νοικοκυριών) διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να υλοποιηθεί, καθώς βασίζεται στις αυξημένες ανάγκες εισαγωγής ενέργειας της Βρετανίας, αλλά και στη μεγαλύτερη τιμή που προσφέρει ανά MWh (48 ευρώ, έναντι 39 ευρώ στη Γαλλία το 2016).
Ακόμα και αν επιβληθούν δασμοί στην ενέργεια που θα πουλάει η Βρετανία στην Ε.Ε. μετά το Brexit, αντίστοιχοι δασμοί θα επιβάλλονται και στις εισαγωγές γαλλικού ηλεκτρισμού, άρα το ζήτημα δεν αναμένεται να επηρεάσει εμπορικά τις διμερείς συναλλαγές ενέργειας.
Σήμερα, η Βρετανία εισάγει το 5% των ενεργειακών αναγκών της από τη Γαλλία μέσω του υποβρυχίου καλωδίου IFA, που ανήκει στο βρετανικό δίκτυο National Grid και τον γαλλικό διαχειριστή δικτύου RTE.
Αν και η μεταφορά ηλεκτρισμού τεχνικά μπορεί να πραγματοποιηθεί αμφίδρομα στο καλώδιο IFA, στην πράξη οι υψηλότερες τιμές που προσφέρει η Βρετανία οδηγούν σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές ρεύματος από τη Γαλλία.
Η Βρετανία επιθυμεί να διαφοροποιήσει ακόμα περισσότερο τις πηγές ενέργειάς της, καθώς έχει προγραμματίσει να κλείσει παλαιάς τεχνολογίας εργοστάσια ηλεκτρισμού με άνθρακα και πυρηνική ενέργεια, στην ερχόμενη δεκαετία.
Ο Callanan δήλωσε αισιόδοξος, ότι η Aquind θα καταφέρει να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου υποβρυχίου καλωδίου ενεργειακής διασύνδεσης το 2019, με χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
Παράλληλα με το καλώδιο IFA και το καλώδιο που σχεδιάζει η Aquind, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία τριών ακόμα καλωδίων ενεργειακής διασύνδεσης Βρετανίας-Γαλλίας: Το IFA2 των National Grid και RTE, το FAB link των Transmission Investment και RTE και το ElecLink του ομίλου Eurotunnel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης