Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση - Οι 5 βασικοί άξονες αλλαγών

Ο Τσίπρας καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση - Οι 5 βασικοί άξονες αλλαγών
Το site της διαβούλευσης και οι περιοδείες της Επιτροπής σε όλη την επικράτεια - Οι 5 άξονες που θα κινηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση
(upd) Από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Επιτροπή «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην Κοινωνία των Πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση της Αναθεώρησης του Συντάγματος όχι για να υπαγορέψουν, αλλά γιατί η συμμετοχή τους «είναι η πιο άμεση, η πιο καθαρή και η πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη Δημοκρατία και το περιεχόμενο της».
Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες ανέφερερ ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, μετά το κυβερνητικό σχέδιο για την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση» και τη «Δίκαιη Ανάπτυξη» που συζητήθηκε χθες, Δευτέρα 6 Μαρτίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο, σειρά έχει σήμερα, Τρίτη, η Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει επισήμως τη δημόσια διαβούλευση σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δε θα μπει στην ουσία των προτάσεων -τις οποίες αναμένεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα- αλλά θα απευθύνει κάλεσμα – προσκλητήριο στους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.
Συγκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την ύπαρξη της σχετική διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου θα διεξαχθεί η δημόσια διαβούλευση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν και να τοποθετηθούν στα σχετικά ερωτηματολόγια, που θα διαμορφώνονται από την αρμόδια Επιτροπή διαλόγου.
Η διαδικτυακή διεύθυνση την οποία μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες είναι: http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την έναρξη περιοδειών, διαβουλεύσεων, επισκέψεων και ανοικτών συμμετοχικών συζητήσεων, σε όλη την επικράτεια, τις οποίες θα οργανώσει η Αρμόδια Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και στις οποίες θα κληθούν αν τοποθετηθούν παραγωγικοί φορείς, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, σωματεία, σύλλογοι κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών, συλλογικοτήτων κλπ.
Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, αλλά και της κατάθεσης από τα κόμματα των απόψεων και προτάσεων τους για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τον Ιούνιο του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή ώστε να γίνει και η τελική επεξεργασία.

Οι 5 άξονες που θα κινηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση

Πρώτος άξονας: Μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος

1. Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
2. Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, η υποχρέωση, δηλαδή, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο Πρωθυπουργό. Πράγμα που εξυπηρετεί το σκοπό της κυβερνητικής σταθερότητας.
3. Δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειονοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
4. Λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Για παράδειγμα: Το δικαίωμα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.
5. Θητείες για τους Βουλευτές, έτσι ώστε κανένας Βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.
6. Πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής.

Δεύτερος άξονας: Ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας

7. Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.
8. Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.
9. Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.
10. Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Τρίτος άξονας: Ενίσχυση του κράτους δικαίου

11. Θεσμοθέτηση ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης προθεσμίας
12. Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, δυνατότητα εξαίρεσης μόνο με για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες.
13. Ριζική τροποποίηση της διάταξης περί της ευθύνης των Υπουργών.
14. Οι Ανεξάρτητες Αρχές να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Τέταρτος άξονας: Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

15. Κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, με διατήρηση, όμως, για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Πέμπτος άξονας: Κοινωνικά δικαιώματα

16. Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.
17. Σαφής και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού. Συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

Πρώτη ενημέρωση: 00:32, Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης