Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Δεν αποκλείεται συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup (20/03) αλλά απομένει πολλή δουλειά

tags :
Regling (ESM): Δεν αποκλείεται συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup (20/03) αλλά απομένει πολλή δουλειά
Όπως τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα βήματα που απομένουν για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι μικρά
H συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν είναι και βέβαιη, καθώς απομένει σημαντική δουλειά, τόνισε ο επικεφαλής του ΕSM, Klaus Regling,  μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.
«Πρέπει να εξετάσουμε την πρόοδο που θα σημειωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Πάντα βρίσκουμε λύσεις στο τέλος», τόνισε ο Regling.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα βήματα που απομένουν για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι μικρά.
Όσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, τόνισε ότι η κατάσταση είναι σχετικά καλή.
Εάν δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί διάσωσης, ο EFSF και στη συνέχεια ο ESM, πιθανώς χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την Ευρωζώνη, τόνισε ο Regling υπεραμυνόμενος των προγραμμάτων διάσωσης.
Όπως εξήγησε, η έξοδος από το ευρώ θα είχε οδηγήσει σε νέα εθνικά νομίσματα με μεγάλες υποτιμήσεις, με ραγδαίες προσαρμογές και αυτό θα ήταν πολύ πιο επώδυνο, ιδιαίτερα για τους φτωχούς ανθρώπους.
O Regling εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και η αντισυμβατική νομισματική πολιτική θα φτάσει στο τέλος της, ωστόσο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα αυτής της αλλαγής στην πολιτική της ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι ο κλάδος είναι κατά πολύ ισχυρότερος, σε σχέση με επτά χρόνια πριν, κατά το ξέσπασμα της κρίσης.
Λίγες είναι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως στην Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Regling.
Όσον αφορά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Klaus Regling χαρακτήρισε απίθανη την εκλογή της Marine Le Pen, με βάση τις δημοσκοπήσεις.
«Οι εκλογές προκαλούν αβεβαιότητες, γι αυτό αυξάνονται τα spreads των γαλλικών ομολόγων και οι αγορές αποτιμούν τα tail risks, ακόμη και αν αυτά είναι περιορισμένα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Για το Brexit, ο Regling εκτίμησε ότι οικονομικά, το κόστος αφορά κυρίως τη Βρετανία.
Μελλοντικά η έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. θα μειώσει την προοπτική ανάπτυξης της Βρετανίας, τόνισε.
Σχετικά με τη διακυβέρνηση του Donald Trump στις ΗΠΑ, ο Regling σημείωσε πως βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμά του θα τονώσει την ανάπτυξη, ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης