Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Εμείς θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση – Δίκαιος και κοινωνικά βιώσιμος ο συμβιβασμός

Τσίπρας: Εμείς θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση – Δίκαιος και κοινωνικά βιώσιμος ο συμβιβασμός
«Ή αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά», τονίζει ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας
«Μπορεί να μην αρέσει σε όλους η ιδέα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  «Documento».
«Ή αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «η επιστροφή στην βεβαιότητα δεν είναι η πιο έξυπνη επιλογή, ιδίως για μια Ευρώπη που βρίσκεται μπροστά σ μεγάλες προκλήσεις».
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, αφού σημειώνει πως «δουλειά μας είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία τη δεύτερη αξιολόγηση»,  τονίζει πως «έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικός συσχετισμός που εύλογα μας κάνει να θεωρούμε, ειδικά μετά την επί της αρχής συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, ότι τα πράγματα έχουν μπει σε θετική τροχιά».
Ξεκαθαρίζει ότι αυτό που συζητείται τώρα «δεν αφορά πρόσθετες επιβαρύνσεις αλλά ένα πακέτο μέτρων, θετικών και αρνητικών, με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας», σημειώνει ότι «η ελληνική πλευρά δέχθηκε να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα και οι υπόλοιποι θεσμοί δέχθηκαν να συζητήσουν ένα σύνολο θεματικών μέτρων αντίστοιχου ποσού», ενώ μιλά για έναν συμβιβασμό που επί της αρχής είναι δίκαιος και κοινωνικά βιώσιμος.
Όπως εξηγεί, για τον συμβιβασμό που θα είναι κοινωνικά βιώσιμος, αυτό σημαίνει ότι «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και η αντίστοιχη ελάφρυνση, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το 2018  θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους συμφωνημένους στόχους, πράγμα που σήμερα φαίνεται βέβαιο με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας  και τις θετικές προβλέψεις όλων».
Για το εργασιακό καθεστώς σημειώνει ότι είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης και είναι σε απόσταση από θέσεις που εκφράζονται κυρίως από το ΔΝΤ, για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρει «κάντε λίγη υπομονή και πολύ σύντομα θα δείτε», ενώ σημειώνει ότι η Δικαιοσύνη «ίσως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, έχει αφεθεί να κάνει τη δουλειά της χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις».
Για τα μπλοκάκια, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η επιβάρυνση του ανώτερου 20% είναι μεγάλη και ειδικά για τα λεγόμενα μπλοκάκια που παίρνουν από 1.200 ως 2.000 ευρώ το μήνα, είναι άδικη», και όπως εξηγεί ότι αυτό συνέβη «διότι στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από την παροχή υπηρεσιών υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας» και «αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εργασίας και σχετίζεται με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στην αγορά εργασίας, όχι μόνο την περίοδο της κρίσης, αλλά εδώ και μια εικοσαετία», ενώ στόχος για αυτή την κατηγορία «είναι να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο ώστε να πληρώσουν οι εργοδότες ένα τμήμα της ασφαλιστικής επιβάρυνσης, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους μισθωτούς»   
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη με δεδομένους τους δημοσιονομικούς και τους πολιτικούς και διοικητικούς περιορισμούς, ενώ παραδέχεται ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές απορροφά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές δυνάμεις και βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες.    

Για Κ. Μητσοτάκη: Τα έπαιξε όλα και έχασε

Κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη- που όπως αναφέρει βρίσκονται σε μεγάλο στρατηγικό αδιέξοδο μετά το Eurogroup της 20ης Φλεβάρη – πως «για άλλη μια φορά επέλεξε να βάλει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, αδιαφορώντας για το αν αυτό σήμαινε ταυτόχρονα και αποτυχία της χώρας».
«Τα έπαιξε όλα και έχασε ξανά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι «το ίδιο άλλωστε είχε κάνει και πέρυσι τον Μάη.
Αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».
Αν και παραδέχεται ότι όλοι κάνουμε λάθη, συμπληρώνει ότι «και ο κ. Μητσοτάκης ως νέος αρχηγός μπορεί να παρασύρθηκε από τους ακραίους στο κόμμα του και από τα εκδοτικά συμφέροντα που τον πίεσαν στο αίτημα για εκλογές, προφανώς μπας και γλυτώσουν τα δικά του ανοιχτά δάνεια.
Ωστόσο, όταν κανείς παθαίνει οφείλει να μαθαίνει.
Η επανάληψη του ίδιου λάθους σημαίνει ότι τελικά δεν πρόκειται για λάθος αλλά για εμμονή σε μια στρατηγική επιζήμια τόσο για τη χώρα, όσο και για την παράταξή του».
Εξέφρασε δε, την βεβαιότητά του ότι «αν την ευθύνη αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης την είχε ο κ. Μητσοτάκης, θα είχε αποδεχθεί με προθυμία βαρύτατο αντίτιμο, που θα επέφερε επιπρόσθετη  - ανυπολόγιστη ίσως - κοινωνική ζημία».
«Άλλωστε, τις θέσεις του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου εδώ και καιρό τις προπαγανδίζει ως δικές του θέσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας πως «το μόνο βέβαιο λοιπόν είναι ότι με Μητσοτάκη θα είχαμε μόνο μέτρα, χωρίς ισοδύναμα αντισταθμιστικά».  
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί, ίσως παρασυρμένος από συμβούλους του που βλέπουν την ενασχόληση με την πολιτική ως επαγγελματικό πρότζεκτ που πρέπει να αποδώσει γρήγορα κέρδη, σε μια άγονη αντιπολιτευτική γραμμή.
Αλλά η πολιτική δεν είναι πρότζεκτ, πολύ περισσότερο η χώρα δεν είναι Siemens, δεν είναι εταιρεία».
Μάλιστα, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν παράγει πολιτική, παρά μόνο επικοινωνία», ενώ η απόφασή του να μην ψηφίσει τίποτα (τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης) «είναι χαρακτηριστική της αδυναμίας του να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα ακόμη δώρο στην κυβερνητική πλειοψηφία».

Για Κ. Καραμανλή και Β. Μεϊμαράκη

Ο κ. Τσίπρας κληθείς να απαντήσει για το ποιες είναι οι σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή, αφού σημειώνει ότι δεν έχει στενή προσωπική σχέση, τον κατηγορεί ότι «αυτός,  όπως και όλοι όσοι κυβέρνησαν τον τόπο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, φέρει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση», αν και όπως είπε «παρά τα λάθη του, οι όροι με τους οποίους πολιτεύτηκε και το κοινοβουλευτικό του ήθος, δεν συγκρίνονται με αυτό της ηγεσίιας που τον διαδέχτηκε».   
Μιλώντας για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο Μεϊμαράκης σίγουρα δεν ήταν εύκολος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Και το απέδειξε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.
 Πήρε μια ΝΔ διαλυμένη και κατάφερε αποτέλεσμα μεγαλύτερο από αυτό του Σαμαρά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Όπως είπε, «έχει μια λαϊκότητα και την πολιτική ευφυΐα να αντιλαμβάνεται το κλίμα.
Η στάση που κράτησε στις εκλογές μάς δυσκόλεψε πολύ γιατί θόλωνε τις διαχωριστικές γραμμές.
Ευτυχώς για εμάς με τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

«Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θεωρώ ότι είναι επιτυχημένη παρά τις αναντίρρητες ιδεολογικές διαφορές μας», τονίζει ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι «στηρίζεται σε μια κοινή παραδοχή ότι είναι ανάγκη να τελειώνουμε με το παλιό διεφθαρμένο σύστημα που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».
 «Και σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα τους ΑΝΕΛ ακροδεξιό κόμμα», πρόσθεσε και είπε με νόημα ότι «άλλοι συνεργάστηκαν με την ακροδεξιά, με  το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, αλλά και υπογείως με τη Χρυσή Αυγή».
Για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
«Έχω πει πολλές φορές ότι προϋπόθεση οποιασδήποτε συζήτησης με το ΠΑΣΟΚ είναι η απαλλαγή αυτού του ιστορικού χώρου από το πολιτικό προσωπικό που προσέβαλε τον ελληνικό λαό, που χρησιμοποίησε την εξουσία του με όρους ατομικής ιδιοτέλειας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και για την ώρα απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Τέτοια διάθεση δεν φαίνεται να υπάρχει σε αυτήν τη  φάση εκ μέρους της ηγεσίας του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις δημοσκοπήσεις

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά, θα γυρίσουν στο τέλος μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Όταν έρθει η αληθινή ώρα της κάλπης και η διαφορά αρχίσει να αντιστρέφεται, ο κ. Μητσοτάκης θα εγκλωβιστεί σε κλίμα ηττοπάθειας ακόμα κι αν προηγείται και στο τέλος θα υποστεί οδυνηρή ήττα εξαιτίας των υψηλών δημοσκοπικών προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Μπορεί, λοιπόν, τώρα να του αρέσει να δοξάζεται δημοσκοπικά, όταν όμως έρθει η στιγμή να αποφασίσουν αυτοί που για τους δημοσκόπους είναι αόρατοι – η αδαής πλειοψηφία, όπως θα έλεγε και ο ίδιος – θα μείνει με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι» δεν παρέλειψε να πετάξει και το καρφί του για τον πολιτικό του αντίπαλο ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης