Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άκαρπη και σύντομη η συνάντηση Αχτσιόγλου με τους θεσμούς για τα εργασιακά - Αγεφύρωτες οι διαφορές

Άκαρπη και σύντομη η συνάντηση Αχτσιόγλου με τους θεσμούς για τα εργασιακά - Αγεφύρωτες οι διαφορές
Οι δανειστές, προεξάρχοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαιτούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ εφάπαξ από το 2019 καθώς και την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το αργότερο έως το 2020
(upd7)Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και υπουργείου εργασίας στο μέτωπο των αλλαγών στα εργασιακά.
Η συνάντηση που είχαν σήμερα (5/3) με την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου ήταν σύντομη, κράτησε μόλις μια ώρα, που ήταν αρκετή όμως για να διαπιστωθεί ότι δεν άλλαξε η στάση των δανειστών σε κανένα θέμα. 
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ αρνείται να αποδεχθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκός πρακτικές και να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων .
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στους οποίος πόνταρε η ελληνική πλευρά, κρατούν ουδέτερη στάση αλλά δε διαχωρίζουν τη θέση τους από το ΔΝΤ.
Από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι δανειστές είχαν κάνει ξεκάθαρο ότι θέλουν αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, δεν δέχονται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που θέτει το υπουργείο Εργασίας.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ανοίγει πλέον μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, την ώρα που οι διαφορές στο δημοσιονομικό παραμένουν αγεφύρωτες, η ατζέντα για τα εργασιακά.

Οι δυο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στο ύψος της εξοικονόμησης από τις κύριες συντάξεις (1,4 ή 1,8 δισ. ευρώ), ενώ χάσμα υπάρχει και στο χρονικό ορίζοντα της εφαρμογής των περικοπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Velculescu έχει αξιώσει η μείωση των συντάξεων να εφαρμοστεί εδώ και τώρα και όχι από το 2019.  
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση με τους θεσμούς , η οποία θα επικεντρωθεί στις συλλογικές απολύσεις, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 15:00, αλλά μετατέθηκε για τις 16:00 και πλέον ξεκίνησε.
Σε αυτήν, εκτός από την υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.
Πάντως, νωρίτερα σήμερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο

Με τις διαφορές Αθήνας - δανειστών σε κεντρικά ζητήματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση να παραμένουν «αγεφύρωτες», ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο (στις 11:30) την Κυριακή 5 Μαρτίου.
Και εχθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπουργοί που κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Hilton δεν φάνηκε να έπεισαν τους δανειστές σε σχέση με τα θετικά αντίμετρα που προτείνει η Αθήνα, το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2019, με το ΔΝΤ να επιμένει στο 2% του ΑΕΠ, στη μείωση του αφορολόγητου σε αντιπαραβολή με το εύρος του αριθμού των φορολογούμενων  που θα «τσιμπάει», αλλά και για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο θέμα της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό το ταμείο επιμένει στην περικοπή συντάξεων από το 2018, με την Αθήνα να διαβεβαιώνει το κουαρτέτο πως δεν προτίθεται να ανοίξει τέτοιο θέμα και πως υπάρχουν οι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα.

Στο μικροσκόπιο τα εργασιακά

Συνεχίζονται και σήμερα, Κυριακή 5 Μαρτίου, το μεσημέρι οι συναντήσεις μεταξύ  κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε σειρά ανοιχτών ζητημάτων, καθώς οι διαφωνίες που καταγράφονται παραμένουν αγεφύρωτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Εργασίας , Έφη Αχτσιόγλου, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, το μεσημέρι στις 16:00 αντί για 15:00, έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς χθες, Σαββάτο 4/3, στη συνάντηση που έγινε και διήρκησε αρκετές ώρες με μια ενδιάμεση διακοπή, όπως ανέφερε  ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, συζήτησαν τεχνικά θέματα που αφορούν στα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που θέτει το ΔΝΤ.
Μάλιστα, όπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, θα απατηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια περαιτέρω τεκμηρίωση για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι  το ταμείο παραμένει στη θέση του και απαιτεί την εφαρμογή από το 2018 των μέτρων για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου.
Έτσι, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται θα βάλουν στο… μικροσκόπιο το θέμα του αφορολογήτου και των αντίμετρων.
Επιπλέον, αύριο, Δευτέρα 6 Μαρτίου, αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Το Σάββατο 4/3, το bankingnews έγραφε:

Προσπάθειες να αποκρούσει τις αξιώσεις του ΔΝΤ κατέβαλλε επί 4 ώρες το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλ Τσακαλώτο στην απογευματινή συνάντηση των Θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ταμείο ήταν αμετακίνητο στην απαίτηση του τα μέτρα για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου να εφαρμοστούν από το 2018.
Στην αυριανή (5/3) συνάντηση στις 3 το μεσημέρι η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσίογλου, θα έχει συνάντηση με τους Θεσμούς, με επίκεντρο την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέμα το οποίο υπήρξε «σημαία» για την ελληνίδα υπουργό.

Νωρίτερα χθες (4/3) το bankingnews έγραφε:

Νέα συνάντηση για το «καυτό» θέμα των μέτρων της τριετίας 2018– 2020 (δημοσιονομικό) έχουν σήμερα Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 το μεσημέρι κυβέρνηση και θεσμοί, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει.
Ήδη, επί τρεις ώρες συζητούσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, με τους θεσμούς τα δημοσιονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Η συζήτηση διεκόπη και θα συνεχιστεί μετά τις 16:00.
Ήδη, οι διαφωνίες που καταγράφονται για το ύψος των πρόσθετων μέτρων και των αντιμέτρων είναι έντονες και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τις συγκεράσουν με στόχο να καταστεί εφικτή μια πρώτη συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί κατά τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών από την περασμένη Τρίτη 28/2, δεν είναι ακόμα εμφανής ώστε να επιτρέπει αισιοδοξία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός Μαρτίου.
Αφορολόγητο και συντάξεις αποτελούν τα σημεία τριβής, με τα τεχνικά κλιμάκια να προσπαθούν να βρουν κοινό βηματισμό, ως προς το ύψος των περικοπών καθώς και το χρόνο εφαρμογής τους.
Οι δανειστές, προεξάρχοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαιτούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ εφάπαξ από το 2019 καθώς και την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το αργότερο έως το 2020.
Από την πλευρά της κυβέρνησης προκρίνεται η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου και όλων των συντάξεων πάνω από 800 ευρώ προκειμένου οι μειώσεις να μην γίνουν στη βάση της προσωπικής διαφοράς.
Όσον αφορά στα αντίμετρα, οι προτάσεις ένθεν κακείθεν είναι σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, τόσο ως προς το μείγμα τους, όσο και ως προς το χρόνο εφαρμογής τους.
Το ΔΝΤ θέλει τα θετικά μέτρα να αφορούν σε μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, των ανώτατων συντελεστών της φορολογικής κλίμακας και την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Για τα αντίμετρα οι θεσμοί θέλουν να ενεργοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις υπέρβασης των στόχων, ενώ η κυβέρνηση θέλει μέτρα και αντίμετρα λιτότητας να εφαρμόζονται ταυτόχρονα και σταδιακά. Καταλυτικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις, θα διαδραματίσει και η αποδοχή ή όχι από το ΔΝΤ των δημοσιονομικών στοιχείων για τον προϋπολογισμό του 2016 και ειδικότερα για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους άνω του 2% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση αλλαγής των προβλέψεων, αναμένεται να περιοριστεί τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ και ο λογαριασμός των 3,6 δισ. ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ), που έβαλαν στο τραπέζι με το «καλημέρα» οι δανειστές.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη ενημέρωση 00:04, Σαββάτο 4 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης