Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Merkel εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από την Αφρική

Η Merkel εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από την Αφρική
«Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική» σχεδιάζει το Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου, το οποίο το Βερολίνο ονοματίζει «σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική».
Σε απάντηση στην εγχώρια κριτική που δέχεται για τις προσφυγικές πολιτικές που εφαρμόζει, αλλά και ενόψει των εκλογών στη χώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος σχεδιάζει να επισκεφτεί την Αίγυπτο και την Τυνησία, εντός της εβδομάδας, αποσκοπώντας να ασκήσει πιέσει για εντατικοποίηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της λαθραίας διακίνησης μεταναστών σε όλη της Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Merkel επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία στο ζήτημα της επιστροφής των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο από την Ε.Ε., ενώ φαίνεται έτοιμη να προτείνει τη δημιουργία κατασκηνώσεων, για τους μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα ή για αυτούς που περιμένουν να αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους για άσυλο, στη Βόρεια Αφρική, με τη στήριξη της Ε.Ε..
Η ίδια, πάντως, εμφανίζεται να εκτιμά πως μόνο με συνολική οικονομική ανάπτυξη είναι εφικτή μια ουσιαστική αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.
Επιπλέον, η Λιβύη είναι κορυφαία προτεραιότητα για τη Merkel, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν δήλωσε πως «χωρίς πολιτική σταθεροποίηση στη Λιβύη, δε γίνεται να σταματήσει η λαθραία διακίνηση μεταναστών από λαθρεμπόρους που δραστηριοποιούνται εκτός Λιβύης».
Η Merkel επιμένει πως η διαχείριση των προσφυγικών ροών από μόνη της δεν είναι αρκετή και η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές αιτίες της μετανάστευσης.
Επιθυμία της καγκελαρίου είναι οι γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερο στην Αφρική, όπου η παρουσία τους είναι πολύ μικρότερη από ό,τι αυτή της Βρετανίας ή της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης