Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χατζημηνάς (Θέων Αισθητήρες) σε FT: Βλέπουμε ξανά την ίδια ταινία - Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα

Χατζημηνάς (Θέων Αισθητήρες) σε FT: Βλέπουμε ξανά την ίδια ταινία - Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Θέων Αισθητήρες Χριστιανός Χατζημηνάς έκανε δηλώσεις στους Financial Times σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα
«Μεγάλη ανακούφιση» είναι για τον Χριστιανό Χατζημηνά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Θέων Αισθητήρες» η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, από αύριο (28/2/2017).
«Είμαστε ευγνώμονες που δεν θα πέσουμε από τον γκρεμό» δήλωσε ο κ. Χατζημηνά στους Financial Times, αναφερόμενος στη δίμηνη διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της που «ξύπνησε» τους φόβους για επανάληψη του 2015, όταν η Αθήνα δεν πλήρωσε τη δόση προς το ΔΝΤ και έφτασε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.
Σύμφωνα με τους FT, το τελευταίο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που έφτασε μέχρι και σε δημόσια διαφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ξεπεράστηκε όταν η Αθήνα αποδέχθηκε να «περάσει» τις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που ήθελε το Ταμείο.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα εάν η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά.
Αυτή η παραχώρηση ανοίγει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει χρέος 7 δισ. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο του 2017.
Παρ' όλο όμως που οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα ξαναμπήκαν σε τροχιά, στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα επικρατεί αβεβαιότητα και κατήφεια.
«Παρακολουθούμε την ίδια ταινία ξανά: η οικονομία έχει φτάσει στο σημείο όπου αρχίζει να αυξάνεται, μετά προκύπτει αδιέξοδο με τους πιστωτές» λέει στους F.T. ο κ. Χατζημηνάς και προσθέτει «δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα σε αυτή την κατάσταση, απλά προσπαθείς να επιβιώσεις».

Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε δύσκολη θέση, καθώς πολλοί βουλευτές του κόμματος είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τις παραχωρήσεις σε θέματα που μέχρι πρότινος θεωρούνται «κόκκινες γραμμές», όπως οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέφει στην ύφεση.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο του 2017 αν και είχαν σταθεροποιηθεί νωρίτερα, ενώ οι καθαρές απώλειες θέσεων εργασίας έφτασαν τον ίδιο μήνα στις 30.000, πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης