Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επικοινωνία Lagarde με Τσίπρα - Rice (ΔΝΤ): Το Ταμείο δεν έχει αλλάξει άποψη για ελληνικό χρέος - μεταρρυθμίσεις

Επικοινωνία Lagarde με Τσίπρα - Rice (ΔΝΤ): Το Ταμείο δεν έχει αλλάξει άποψη για ελληνικό χρέος - μεταρρυθμίσεις
Το ελληνικό θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επικοινωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών
Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, τη συνομιλία Τσίπρα - Lagarde, που έγινε την Τρίτη 21/2 το βράδυ, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλων τόνισε στην κα Lagarde πως η Ελλάδα έκανε βήματα προς την κατεύθυνηση της υιοθέτησης ενός νέου δημοσιονομικού μείγματος, αναγνωρίζοντας πως και το ΔΝΤ έκανε θετικά βήματα για το κλείσιμο τςη αξιολόγησης, όπως το να αποδεχθεί τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο του νέου μείγματος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη διευθύντρια του Ταμείου πως τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας, η οποία πρέπει να κάνει βήματα πίσω από τη θέση της για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που ζητά για μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και για το χρέος.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Lagarde επέμεινε στις θέσεις της και στην απόλυτη τήρηση των κανόνων του ΔΝΤ, ενώ κανείς ούτε η ίδια ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός υποχώρησαν από τις γνωστές θέσεις τους.
Όπως είπε ο κ. Rice, η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Lagarde με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, κ. Munchin, την περασμένη Τρίτη (21/2/2/2017).

Η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει

Εν τω μεταξύ, ο κ. Rice επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση του ΔΝΤ όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και στις μεταρρυθμίσεις, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε «χρειαζόμαστε προκαταβολική δέσμευση για μέτρα ελάφρυνσης χρέους, όμως η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει αργότερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαρτάται από τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Rice επανέλαβε ότι η συζήτηση για το χρέος θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο Rice δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος η παραμονή της στην ευρωζώνη.

Lagarde: Χρειάζεται πολύ δουλειά για να αποφασίσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Όχι σε haircut στο χρέος προς το παρόν

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν κούρεμα του χρέους, διαμήνυσε χθες 22/2 η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Christine Lagarde, μετά τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.
Όπως διευκρίνισε, πρέπει να εξεταστούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας αλλά και οι περίοδοι αποπληρωμής που της έχουν δοθεί.
Επίσης, η κα Lagarde απηύθυνε έκκληση για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, ενώ διαπίστωσε πρόοδο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.
Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια από τη λιτότητα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ειδική συμφωνία για την Ελλάδα».
Μία ακόμα βαρυσήμαντη δήλωση της Γαλλίδας αξιωματούχου ήταν το ότι «χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει, πριν παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Δ.Ν.Τ.».
Καταλήγωντας, εξέφρασε την ανάγκη «οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν ενιαία φωνή» σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα.
«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για θετική κατάληξη του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης