Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Βερολίνο «κουρεύει» της προσδοκίες της Αθήνας για παρέμβαση Merkel στη Lagarde

Το Βερολίνο «κουρεύει» της προσδοκίες της Αθήνας για παρέμβαση Merkel στη Lagarde
Κυβέρνηση και Θεσμοί διαφωνούν στα «αντίμετρα»
Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η ανακοίνωση της Καγκελαρίας που αφορούσε στα αποτελέσματα του Eurogroup και τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση (22/2) της Άγγελλα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, το Βερολίνο έδειξε καθαρά τις προθέσεις του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στις διαπραγματεύσεις.
Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούσε στην θετική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ώστε να πεισθεί η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να «ρίξει νερό στο κρασί της» και να «κουρέψει» έστω και λίγο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, η ανακοίνωση της Καγκελαρίας βρισκόταν σε εντελώς διαφορετικό «μήκος κύματος».
«Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και την φορολογία.
Επιπλέον Καγκελαρία τονίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους», καθώς και ότι, για το 2017, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,7%.
Μάλιστα, στην επίμαχη ανακοίνωση  και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνονταν και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2018» και πως «το χρέος δεν είναι το σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα, γιατί θα χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα».
Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα τίποτα χειροπιαστό για το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους, το ύψος των πρωτόγεννων πλεονασμάτων καθώς και τη διάρκεια εφαρμογή τους για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018 αλλά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε έντονη η προσδοκία ότι η Άγγελλα Μέρκελ θα μεσολαβήσει θετικά για τα δυο πρώτα ζητήματα (χρέος-πρωτογενή πλεονάσματα) και πως στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με την Κρίστιν Λαγκάρντ θα επιχειρούσε να πείσει την Διευθύντρια του Ταμείου να κινηθεί στην κατεύθυνση της επίτευξης «πολιτικής συμφωνίας-πακέτο» που θα μπορούσε να αποδεχθεί και να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά η ελληνική κυβέρνηση.
Τα μηνύματα ωστόσο από τους δανειστές είναι εντελώς διαφορετικά αλλά και αντιφατικά, ενώ την ίδια ώρα κορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωνε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας» και πως «η μάχη συνεχίζεται γιατί το ΔΝΤ ζητά να φορολογήσουμε τους φτωχούς και να μειώσουμε τη φορολογία των πλουσίων».

Αθήνα και θεσμοί διαφωνούν στα «αντίμετρα»

Αλλά και η άφιξη του κουαρτέτου των θεσμών την επόμενη Τρίτη 28/2 στην Αθήνα δεν φαίνεται να συνοδεύεται από τους καλύτερους …οιωνούς.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων που ζητούν οι δανειστές όπως η μείωση του αφορολόγητου οι περαιτέρω μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, την ενέργεια κ.α. αλλά δεν έχει κανένα «υποσχετικό» ή δέσμευση για τα περιβόητα «αντίμετρα» που ζητά ως αντάλλαγμα-αντίβαρο η ελληνική πλευρά.
Η Αθήνα συμφώνα με πληροφορίες ζητά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορισμένες κατηγορίες όπως οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με βεβαιωμένα χαμηλά εισοδήματα αλλά και μειώσεις του ΦΠΑ για παράδειγμα στα τιμολόγια της ΔΕΗ και επιστροφή από το καθεστώς του 24% στο 13%.
Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν ότι οι θετικές παρεμβάσεις δηλαδή τα «αντίμετρα» θα πρέπει να εστιάζονται στην μείωση της φορολογία στα υψηλά κλιμάκια και τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί αναπτυξιακό πρόσημο και επενδυτικό κίνητρο που θα οδηγήσει και στην επανεκκίνηση της οικονομία και την δημιουργία νέων θέσεων ερηασίας.
Επιπλέον οι δανειστές επιμένουν ότι τα «αντίμετρα» δεν θα πρέπει να έχουν την μορφή έκτακτων παροχών και αποσπασματικών μέτρων όπως έγινε με το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο, αλλά θα πρέπει να αφορούν και να εστιάζονται σε ένα οριζόντιο και μόνιμο «δίκτυ προστασίας» για όλους όσοι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η χθεσινή συνεδρίαση της Πολικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα ποιά θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προτείνει η Αθήνα να για να περιληφθούν στην συμφωνία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν χρονικά τουλάχιστο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν υπάρχει ζήτημα στην Κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η οποία είναι «συμπαγής και ενιαία» όπως υποστηρίζει το Μαξίμου και θα στηρίξει τη συμφωνία για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Δ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης