Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον «αέρα» το άρθρο του εξωδικαστικού μηχανισμού που δεν προβλέπει διαγραφή ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων

Στον «αέρα» το άρθρο του εξωδικαστικού μηχανισμού που δεν προβλέπει διαγραφή ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων
Ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν; 
Ως «μάννα εξ' ουρανού» περίμενε η επιχειρηματική κοινότητα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που ζει στα «κόκκινα» έχοντας οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
Ωστόσο, η ένταξη μιας επιχείρησης στη ρύθμιση οι « οφειλές» παγώνουν μέχρι να πετύχει η θεραπεία δηλαδή να εφαρμόσει το δικό της «Μνημόνιο» και υλοποίησης μέχρι τέλους.
Στο ενδεχόμενο που η επιχείρηση δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των οφειλών, θα εμφανισθούν ως απαίτηση όλες οι αρχικές οφειλές.
Δικηγόροι έμπειροι στον τομέα των επιχειρήσεων λένε ότι όλα θα κριθούν στην τελική διατύπωση του νόμου και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν.
Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία όμως να σημειωθεί ήταν Μνημονιακή υποχρέωση και εντάσσονταν στη δεύτερη αξιολόγηση.
Η πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, σηματοδοτεί και την επιστροφή των θεσμών μετά το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης με την ευκαιρία κατάθεσης του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση με ανακοίνωση του τονίζει ότι «με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την επίτευξη ρύθμισης των συνολικών οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο.
Στόχος είναι, μέσω της ορθολογικής διευθέτησης ή ακόμη και απομείωσης των χρεών τους, η συνέχιση της λειτουργίας τους, διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα, ώστε να στηριχθεί συνολικά η οικονομία».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου

Στο νόμο μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη.
Οι προϋποθέσεις ένταξης για τις επιχειρήσεις είναι:

- έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016

- έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016

- έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες

- έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης

- έχουν εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν

- έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές κλπ)

- Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές που γεννήθηκαν μετά την 31/12/2016.
Μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπαχθεί στο Νόμο αν το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή.
Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον εξωδικαστικό Νόμο οι ακόλουθοι:

- τράπεζες

- χρηματοδοτικά ιδρύματα (π.χ. επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν αγορά αυτοκινήτου)

- πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών (π.χ. χρηματιστηριακές εταιρείες)

- ασφαλιστικές εταιρείες

- οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (π.χ. hegde funds)

- νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα

- επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι (π.χ. πρόεδροι/διευθύνοντες σύμβουλοι /διαχειριστές και κάθε άλλο πρόσωπο εντεταλμένο για τη διαχείριση εταιρειών) έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή ή υπεξαίρεση ή απάτη κατά του δημοσίου/φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή εκβίαση ή πλαστογραφία ή δωροδοκία ή δωροληψία ή λαθρεμπορία ή χρεοκοπία ή καταδολίευση δανειστών

- Οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

- Το νομοσχέδιο κατατάσσει στις μεγάλες επιχειρήσεις όσες παρουσιάζουν κύκλο εργασιών άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και οι οφειλές τους να ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ και οι οφειλές κάτω των 2 εκατ. ευρώ.
Το άρθρο 3του νομοσχεδίου προβλέπει ότι μία εταιρεία είναι επιλέξιμη για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης..
(α) να έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή
(β) έχει θετική καθαρή θέση (equity).

Σύμφωνα με το άρθρο 15 το οποίο να σημειωθεί είναι στον «αέρα» καθώς τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους και προτείνουν και το Δημόσιο να διαγράψει οφειλές από φόρους προς τρίτους.
Πάντως το άρθρο 15 ορίζει ότι:

- Δεν επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής προς το Δημόσιο που αφορά περιοριστικά τα κατωτέρω είδη οφειλών:
α) φόρο προστιθέμενης αξίας,
β) παρακρατούμενους φόρους,
γ) ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Δεν είναι έγκυρος όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης, ο οποίος προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες από 120 δόσεις.
Κατ’ εξαίρεση, για οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ, η αποπληρωμή των οφειλών μπορεί να γίνεται σε περισσότερες δόσεις, εφόσον συναινεί το Δημόσιο και υπό την προϋπόθεση ότι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής δικαιολογείται από την συνολική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, (έχει ως αποτέλεσμα την αποπληρωμή συνολικά μεγαλύτερου μέρους της οφειλής προς το Δημόσιο, και δεν ξεπερνά τη διάρκεια αποπληρωμής οφειλών προς άλλους πιστωτές με μεγαλύτερη απαίτηση από αυτή του Δημοσίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης