Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novus Partners: Κίνδυνος για τις αγορές η ιστορικά χαμηλή ρευστότητα των hedge funds

Novus Partners: Κίνδυνος για τις αγορές η ιστορικά χαμηλή ρευστότητα των hedge funds
Οι άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών έχουν στρέψει την προσοχή των funds προς τις μετοχές, με τη μαζική εισροή κεφαλαίων στην αγορά όμως να βλάπτει τη ρευστότητά τους
Τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά στους δείκτες της Wall Street λόγω του γενικότερου κλίματος αισιοδοξίας αποτέλεσαν μία γερή αφορμή για ανάκαμψη της βιομηχανίας των hedge funds, η οποία είναι μία εκ των μεγάλων χαμένων μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών έχουν στρέψει την προσοχή των funds προς τις μετοχές, με τη μαζική εισροή κεφαλαίων στην αγορά όμως να βλάπτει τη ρευστότητά τους.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Novus Partners, ο σχετικός δείκτης φια τη ρευστότητα των hedge funds, έχει πλέον φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, δημιουργώντας έτσι έντονες ανησυχίες για τη δυνατότητα απορρόφησης ενός sell-off στις αμερικανικές αγορές.
Στην περίπτωση που επικρατήσει ένα δυσμενές σενάριο, η Novus εκτιμά ότι οι αγορές μπορούν να απορροφήσουν μόνο το 13% των κεφαλαίων της βιομηχανίας των hedge funds για τον επόμενο μήνα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.


Με συνολικά κεφάλαια – ιστορικό ρεκόρ άνω των 3 τρις δολαρίων έκλεισαν το 2016 τα hedge funds

Με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,02 τρις δολαρίων, επίδοση ιστορικό ρεκόρ, έκλεισε το 2016 η βιομηχανία των hedge funds, καθώς η αισιοδοξία που απορρέει από την εκλογή του Donald Trump στις Η.Π.Α. εκτόξευσε για τους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου τη Wall Street.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Hedge Fund Research, το δ' 3μηνο του 2016 οι επενδυτές έβαλαν στις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κεφάλαια ύψους 46,8 δις, με το σύνολο των κερδών που αποδόθηκαν (κατά μέσο όρο) το 2016 να ανέρχεται εν τέλει στο 5,5%, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2013.
Σε ίδιο κλίμα και οι εκτιμήσεις του eVestment, που μιλά για κεφάλαια ύψους 3,04 τρις.

Αισιοδοξία στα hedge funds για τις αγορές – Αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές το δ' 3μηνο 2016

Τα hedge funds φαίνεται να συμβάλλουν για τα καλά στο γενικότερα θετικό κλίμα που υπάρχει για την πορεία των αγορών, κάτι που φαίνεται και από τις κινήσεις στις οποίες προέβησαν τους τελευταίους μήνες.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, η βιομηχανία των hedge funds (συνολικής αξίας 3 τρισ. δολαρίων!) αύξησε στο 63% ή στα 656 δισ. δολάρια την καθαρή (διαφορά long και short θέσεων) της έκθεση στη χρηματιστηριακή αγορά το δ' 3μηνο 2016, μειώνοντας τις θέσεις short.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης