Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβραμόπουλος: Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων περιμένει στις λιβυκές ακτές για να περάσει στην Ευρώπη

Αβραμόπουλος: Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων περιμένει στις λιβυκές ακτές για να περάσει στην Ευρώπη
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για στενότερη συνεργασία με κράτη της Βορείου Αφρικής, όπως η Αλγερία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων περιμένει στις λιβυκές ακτές για να περάσει μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την παραδοχή του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2017 στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Thomas de Maizière, με το επίκεντρο των συνομιλιών να είναι το προσφυγικό και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για στενότερη συνεργασία με κράτη της Βορείου Αφρικής, όπως η Αλγερία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος.
Επίσης, διαβεβαίωσε, ότι φέτος η Κομισιόν είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι το 2016 για να βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης την Ιταλία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 είχαν καταφθάσει στη μεσογειακή χώρα μέσω Λιβύης 181.000 άτομα.
Από την πλευρά του, ο λ. Thomas de Maizière υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη μεταναστευτική πολιτική.
Ειδικότερα, ανέφερε την ταχεία εισαγωγή ενός μητρώου εισόδου - εξόδου της Ε.Ε., όπως και τη στενότερη σύνδεση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεδομένων με τη συμφωνία ανταλλαγής των δεδομένων πτήσης.
Επιπλέον, τόνισε ότι «πρέπει η Frontex να ενισχυθεί και να γίνει μια «μια πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή».
Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτενώς και για τον Κανονισμό του Δουβλίνου, με τον Γερμανό να ανακοινώνει πως αυτό το διάστημα η Γερμανία, η Γαλλία, η μαλτέζικη προεδρία και η Κομισιόν προετοιμάζουν συμβιβαστική πρόταση που θα την καταθέσουν στην Ε.Ε.
Ελπίδα τους είναι το αργότερο ως το τέλος του χρόνου η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη.
Ο κ. de Maizière παραδέχθηκε όμως πως αυτό συνιστά δύσκολη προσπάθεια.
Όπως ενδεικτικά είπε, δεν είναι «και τόσο αισιόδοξος, αλλά περισσότερο αισιόδοξος από πέρυσι».
Τόσο ο υπουργός όσο και κ. Αβραμόπουλος τόνισαν ότι στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών.
Ο Επίτροπος συμφώνησε πάντως με τον κ. de Maizière σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που χρήζουν προστασίας όπως, παράλληλα, και με την αναγκαιότητα της απέλασης σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν σκοπεύει να καταθέσει σχέδιο δράσης για την επαναπροώθηση και συστάσεις για τις χώρες καταγωγής ατόμων που απελαύνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης