Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι κρύβουν οι συναντήσεις Merkel, Lagarde, Juncker - Το ΔΝΤ δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο αλλά θα έχει αυξημένο ρόλο

Τι κρύβουν οι συναντήσεις Merkel, Lagarde, Juncker - Το ΔΝΤ δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο αλλά θα έχει αυξημένο ρόλο
Μεγάλο αγκάθι παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, η συμμετοχή του οποίου θεωρείται βασική προϋπόθεση για τη Γερμανία
Στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων της καγκελαρίου Merkel με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker στο Βερολίνο, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017.
Το ζητούμενο είναι τι κρύβουν αυτές οι συναντήσεις, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup της Δευτέρας (20/02) για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την Τρίτη (28/02).
Μεγάλο αγκάθι παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, η συμμετοχή του οποίου θεωρείται βασική προϋπόθεση για τη Γερμανία.
Η καγκελάριος Merkel πρέπει να ανακοινώσει στην κοινή γνώμη της Γερμανίας ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα - και χρηματοδοτικά - καθώς δεν επιθυμεί μια αναταραχή σχετικά με την Ελλάδα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.
Ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα με ρόλο τεχνικού συμβούλου και αυξημένη εποπτεία, χωρίς ωστόσο να χορηγήσει νέο δάνειο.
Την περασμένη εβδομάδα  η Die Welt αποκάλυψε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Merkel χρειάζεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε να πείσει τους βουλευτές και ψηφοφόρους της σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρήσει να πείσει την Christine Lagarde για συμμετοχή του Ταμείου και χρηματοδοτικά.
Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Γερμανία πρέπει να υποχωρήσει στο ζήτημα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία και στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει, τουλάχιστον σε βαθμό ικανό να πείσει το ΔΝΤ.
Άλλωστε μετά το χθεσινό Eurogroup το ΔΝΤ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικό για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Όσον αφορά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, o Jean Claude Juncker αναμένεται να πιέσει την καγκελάριο για την ανάγκη επίτευξης συμβιβασμού, καθώς η Ε.Ε. έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ενώ έχει ασκήσει και κριτική στο ΔΝΤ για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του όσον αφορά την ελληνική οικονομία, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει από τη θέση για την ανάγκη συμμετοχής του στο πρόγραμμα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο είναι προφανές ότι το παιχνίδι θα κριθεί ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο.
Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα παραμένει για άλλη μια φορά εγκλωβισμένη σε αυτή την κόντρα και κινδυνεύει να συρθεί σε μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα αναγκαστεί να δεχθεί τα πάντα υπό την απειλή της χρεοκοπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης