Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα από την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος εκπομπής ρύπων

Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα από την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος εκπομπής ρύπων
Δυσμενή εξέλιξη αποτελεί τροπολογία για τη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο ETS, για την οποία η χώρα μας επιδιώκει παγκόσμια συμφωνία, στο πλαίσιο του IMO και σε συμφωνία με τη Σύμβαση για το  Δίκαιο της Θάλασσας
Θετικά για την Ελλάδα κρίνονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, για την πρόταση Οδηγίας Αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων (ΕΤS) του Θερμοκηπίου, όπου τίθενται οι κανόνες λειτουργίας του συστήματος για την περίοδο 2021-2030.
Εξαίρεση αποτελεί τροπολογία για τη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο ETS, για την οποία η χώρα μας επιδιώκει παγκόσμια συμφωνία, στο πλαίσιο του IMO και σε συμφωνία με τη Σύμβαση για το  Δίκαιο της Θάλασσας.
Ειδικότερα, στην ψηφοφορία του ΕΚ αποφασίστηκαν τα ακόλουθα, θετικά για τη χώρα μας, στοιχεία:
-    Υπερψηφίστηκε η πάγια πρότασή μας να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις επιλέξιμες χώρες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού ενεργειακών συστημάτων και επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας στα φτωχότερα κράτη μέλη. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες αυτές δεδομένου ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Οκτωβρίου 2014, αφορά  στις χώρες που το έτος 2013 είχαν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού (η Ελλάδα, από το 2014 και μετά έχει ΑΕΠ μικρότερο του 60% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ). Εφόσον τελικά υιοθετηθεί, θα έχει ως κέρδος ένα ποσό που εκτιμάται από €150 εκ. έως €450 εκ. τη δεκαετία 2021-2030.
-    Υπερψηφίστηκε η δημιουργία πρόσθετου ταμείου για την ενίσχυση των περιοχών παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, που ενδεχομένως να πληγούν από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.
-    Απορρίφθηκαν οι προτάσεις που εξαιρούσαν τη βιομηχανία οικοδομικών υλικών από τους κλάδους που ενισχύονται, επειδή είναι ευάλωτοι σε «διαρροή άνθρακα», δηλαδή στον ανταγωνισμό από βιομηχανίες χωρών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ETS. Οι προτάσεις αυτές θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική βιομηχανία οικοδομικών υλικών (τσιμεντοβιομηχανία, κεραμοποιίες, ασβεστοποιίες κλπ.) αφού, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, οι Ελληνικές βιομηχανίες, σε αντίθεση με το μέσο όρο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.
-    Τέλος, απορρίφθηκε η πρόταση για ταχύτερη μείωση των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η υιοθέτηση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 28/2.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να κατορθώσει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην παρούσα φάση της δύσκολης διαπραγμάτευσης, σεβόμενη απόλυτα τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Παρισίων και τις σχετικές συμφωνίες του Συμβουλίου Κορυφής.
Σταθερή μας επιδίωξη είναι η βέλτιστη προάσπιση των συμφερόντων της χώρας μας, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται στα τέλη του 2017. Στοχεύουμε σε μια δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Για την εξέλιξη, η ΔΕΗ εξέδωσε σήμερα 16/2 την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας τροπολογίες για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (CO2).
Συγκεκριμένα, με ψήφους 374 έναντι 299, ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας και μάχης που δόθηκε, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ότι στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού (άρθρο 10δ της υπό έκδοση Οδηγίας) θα ενταχθούν οι χώρες των οποίων το ΑΕΠ μέχρι το 2015 ήταν κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού όρου. Έτσι, στις χώρες αυτές συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα, σε αντίθεση με την άστοχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23-24 Οκτωβρίου του 2014, που είχε θέσει ως έτος αναφοράς το 2013, οπότε η χώρα μας ήταν εκτός του Ταμείου.
Παράλληλα, στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέφθηκε ειδική διάταξη για την ένταξη της Ελλάδας και στο Μηχανισμό Μεταβατικής Δωρεάν Κατανομής Δικαιωμάτων (CO2), άρθρο 10γ.
Με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για τη χώρα μας να έχει πρόσβαση σε σημαντικά κονδύλια, πλέον του 1 δισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, σταθμό στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη ΔΕΗ από το Μάιο του 2015, και με την οποία συντάχθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και σημαντικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Eurelecric.
Η ΔΕΗ ευχαριστεί την Κυβέρνηση και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, καθώς και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.
Ευχαριστεί ιδιαίτερα, συγχαίρει και εξαίρει την έντονη δραστηριότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών, από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τους Κύπριους ευρωβουλευτές.
Η ενεργοποίησή τους και η έντονη και συστηματική δουλειά τους συνετέλεσαν να πειστούν για τις ελληνικές θέσεις οι επιμέρους Ευρωκοινοβουλευτικές Ομάδες και να καταθέσουν τροπολογίες και τελικά να κερδηθεί η μάχη στην Ολομέλεια, με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών από όλα τα κράτη-μέλη.
Ας μας επιτραπεί, για λόγους δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας, να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους κκ Δ. Παπαδημούλη, Μ. Σπυράκη, Ν. Μαριά και Ν. Ανδρουλάκη.
Απομένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση, που επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, θα έχει ως καθοριστικής σημασίας εφόδιο τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέχρι την ολοκλήρωση της επιτυχίας η ΔΕΗ θα στηρίζει τις προσπάθειες με όλα τα διαθέσιμα μέσα.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης