Τελευταία Νέα
Διεθνή

Taz: Εξαιρετικά αφελής η Κομισιόν - Μεγάλος ο κίνδυνος τραπεζικής κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία

Taz: Εξαιρετικά αφελής η Κομισιόν - Μεγάλος ο κίνδυνος τραπεζικής κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία
Η Κομισιόν παραμένει αισιόδοξη, αγνοώντας τους κινδύνους στην Ευρωζώνη, ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα
Δριμεία κριτική στην Κομισιόν ασκεί η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (taz), σε σημερινό (14/2) δημοσίευμά της, με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ευρώπη.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Κομισιόν εξαιρετικά αφελή, διότι, όπως υποστηρίζει, παραμένει τόσο αισιόδοξη για την οικονομία, αγνοώντας όλους τους λανθάνοντες κινδύνους στην Ευρωζώνη.
Για να στηρίξει τη θέση της, η εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα τον τραπεζικό κίνδυνο στην Ευρώπη.
Τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών είναι περίπου 1 τρισ. ευρώ, οπότε μια τραπεζική κρίση είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με την Taz, ιδίως η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Επιπλέον, η ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί τεχνητά, καθώς ο Draghi [Mario, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας] διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια του ευρώ, με αποτέλεσμα η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ να διατηρείται επίσης χαμηλά, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά αγαθά φθηνά στις παγκόσμιες αγορές και δίνοντας ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητα της Ευρώπης.
Αλλά αυτοί οι συσχετισμοί αγνοούνται από την Κομισιόν, η οποία προτιμά να ονειρεύεται την αύξηση των επιτοκίων - και θέλει πιο αυστηρή λιτότητα στις χτυπημένες από κρίση χώρες.
Το επιχείρημα για αυτή τη θέση της Κομισιόν είναι εξαιρετικά αφελές, σημειώνει η taz: η ανάπτυξη έχει δείξει πως τα ελλείμματα μπορούν να μειωθούν.
Αν οι Βρυξέλλες περάσουν τη δική τους επιθυμία, τότε η ύφεση είναι αναπόφευκτη, προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως σε αυτή την περίπτωση η ευρωκρίση θα αναζωπυρωθεί.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης