Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δημοψήφισμα για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί διαφθοράς θα προχωρήσει η Ρουμανία

Σε δημοψήφισμα για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί διαφθοράς θα προχωρήσει η Ρουμανία
Το κυβερνητικό διάταγμα τροποποίησης του ποινικού κώδικα είχε προκαλέσει τις μαζικότερες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την ανατροπή του Nicolae Ceaușescu
Στην ομόφωνη ψήφιση του προεδρικού σχεδίου για τη διεξαγωγή ενός εθνικού δημοψηφίσματος σχετικά με τον αμφιλεγόμενο νόμο περί διαφθοράς προχώρησε σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2017 το ρουμανικό Κοινοβούλιο.
Το κυβερνητικό διάταγμα τροποποίησης του ποινικού κώδικα είχε προκαλέσει τις μαζικότερες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την ανατροπή, το 1989, του κομμουνιστή ηγέτη Nicolae Ceaușescu, αναγκάζοντας την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να αποφασίσει την ανάκληση του επίμαχου διατάγματος.
Το κυβερνητικό διάταγμα σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση χάρης σε κρατούμενους, αποτελούν μία μεγάλη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Ρουμανία κατά της διαφθοράς, έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.
Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis κατηγόρησε την κυβέρνηση για το διάταγμα, το οποίο θα μείωνε τις ποινές αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά και θα προστάτευε δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους από την άσκηση διώξεων.
Ο κύριος σχεδιαστής του διατάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραιτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ στις 2 του ίδιου μήνα είχε παραιτηθεί ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου της ρουμανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Iohannis πλέον χρειάζεται να καθορίσει ένα χρονοδιάγραµµα για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, ενώ η διατύπωση του ερωτήματος στο ψηφοδέλτιο εναπόκειται στον πρόεδρο, τον περασμένο μήνα ο Γιοχάνις δήλωσε ότι επιθυμεί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να δει «την κυρίαρχη επιθυμία των Ρουμάνων» για το κυβερνητικό διάταγμα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, προβλέπεται μια προεκλογική εκστρατεία χρονικής διάρκειας 30 ημερών πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Το κοινοβούλιο, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία, εξακολουθεί να πρέπει να ψηφίσει για την επικύρωση της ανάκλησης του διατάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου η Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφή που είχε κατατεθεί εις βάρος της κυβέρνησης του Sorin Grindenau από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
Για να περάσει η πρόταση μομφής θα έπρεπε να την υπερψηφίσουν 233 από τους 465 βουλευτές, όμως τελικά έλαβε μόνο 161 ψήφους.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, (οι Σοσιαλδημοκράτες, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών-ALDE και το ουγγρικό κόμμα UMDR), που έχουν και την πλειοψηφία, απείχαν από την ψηφοφορία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης