Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί για τον κίνδυνο «επιστροφής» του 2015

Bloomberg: Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί για τον κίνδυνο «επιστροφής» του 2015
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα
Το σαφές μήνυμα που έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχολιάζει το Bloomberg.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος στέκεται στο γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει άμεσα τη συμφωνία με τους δανειστές της ώστε να αποδεσμευθούν οι επόμενες δόσεις.
Διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακόμα μίας ύφεσης ή ακόμα περισσότερων μέτρων λιτότητας.
«Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση πέρα από αυτό το μήνα (σσ. Φεβρουάριος 2017) θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.
«Ένας τέτοιος φαύλος κύκλος θα μπορούσε να επιστρέψει την οικονομία σε ύφεση και να επαναληφθούν οι αρνητικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε επίσης ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οδεύει προς μια επανάληψη των προβληματικών σχέσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας που πρόσφατα κόντεψε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ίδιος επιτέθηκε και πάλι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού οι ελεγκτές επέμεινε σχετικά με την ανάγκη νομοθέτηση μέτρων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Εν τω μεταξύ, το Bloomberg αναφέρεται και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (13/2/2017) από την Κομισιόν σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομικό στόχο του 2016.
Το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,7% το 2018, σύμφωνα με τους στόχους, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.
Αυτό -όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα- είναι σε αντίθεση με την άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πλεόνασμα άνω του 1,5%, χωρίς περισσότερες περικοπές.
Οι προβλέψεις της ΕΕ στηρίζουν την απογοήτευση της κυβέρνησης για τη στάση του ΔΝΤ.
Επισημαίνεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη (15/2/2017) για συνομιλίες με τον Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης