Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Δεν θα επιτρέψουμε τη λογική της ασφυξίας στη χώρα επειδή το ΔΝΤ επιμένει σε λάθος πολιτικές

Φάμελλος: Δεν θα επιτρέψουμε τη λογική της ασφυξίας στη χώρα επειδή το ΔΝΤ επιμένει σε λάθος  πολιτικές
Τι ανέφερε για το ΔΝΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος
Η σιγουριά για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στηρίζεται στο γεγονός ότι η χώρα έχει ικανοποιήσει τις προβλέψεις, σε δημοσιονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Συμπλήρωσε δε, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, εντόπισε τις διαφωνίες για την ολοκλήρωση, μόνο στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το ΔΝΤ και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο, κ. Merkel και τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμβάλλουν στην ουσία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που είναι οι προωθητικές συμφωνίες και οι συναινέσεις.
Κατέστη σαφές, εκ μέρους της Ελλάδας, ότι η χώρα διαπραγματεύεται μόνο προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της.
Και, βέβαια, ζήτησε να μην παίζουν κάποιοι με σπίρτα στην πυριτιδαποθήκη, υπονοώντας ότι θέλουμε μία Ευρώπη των συναινέσεων, που θα προχωρά μπροστά και όχι μια Ευρώπη των αντιθέσεων, που ανοίγει την πόρτα στην Ακροδεξιά», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Σχολίασε δε ότι «είναι περίεργο ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί και έρχεται στις διαπραγματεύσεις με χρηματοοικονομικούς δείκτες, που επιμένουν ότι η χώρα το 2016 είχε ύφεση και μηδενική απόδοση στα δημοσιονομικά.
Είναι εντυπωσιακή η επιμονή του σε λάθος συνταγές και λάθος δείκτες», την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, συνομιλούν μαζί μας με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
«Νομίζω, ότι και η Γερμανική κυβέρνηση θα επιλέξει αυτή τη διαδρομή της πολιτικής συμφωνίας.
Από την πλευρά μας, ακούμε προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις στην Ευρώπη, αλλά μας ενδιαφέρει και διεκδικούμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Και συνέχισε: «Μόνο από τη Γερμανική πλευρά, συγκεκριμένα από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών κατατίθενται λογικές ανατρεπτικές προς τη συμφωνία, θέτοντας νέα ζητήματα, τα οποία δεν υπάρχουν στα συμφωνηθέντα.
Είναι νέες απαιτήσεις, πέραν των συμφωνηθέντων.
Προφανώς και είναι λογικό και αναμενόμενο να ζητήσουμε από την Γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση».
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπου υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο που μας υποστηρίζει, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ραχόι, ούτε από την πλευρά της Γαλλίας και της Ιταλίας, που είναι μεγάλες χώρες και μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις.
Άρα, το μόνο ερώτημα που παραμένει ανοικτό, για μια προωθητική συμφωνία στην αξιολόγηση, είναι η Γερμανία».
Υπογράμμισε, όμως, πως ουσιαστικά πρόκειται για μια κομβική πολιτική διαφορά. «Ο κ. Schaeuble είναι οπαδός μιας άλλης συνταγής, μιας άλλης πολιτικής.
Πρόκειται για μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας, εις βάρος των κοινωνιών και προς όφελος των γερμανικών τραπεζών και των πολυεθνικών.
Ο κ. Schaeuble έτσι θέλει και έτσι έχει επιλέξει να συνομιλήσει με τον Γερμανικό λαό. Το ερώτημα είναι γιατί οι Έλληνες νεοφιλελεύθεροι βρίσκουν συμπτώσεις με τον κ. Schaeuble.
Εδώ, τίθεται και το δίλλημα που θέτουμε, ως κυβέρνηση, στον κ. Μητσοτάκη: Να διαλέξει με ποιους είναι.
Με τους Έλληνες ή με τον κ. Σόιμπλε και με πολιτικές που κρύβουν μέσα τους διακρίσεις και σκάνδαλα, όπως αυτό της Siemens και της Νοvartis», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Δεν έχουμε απαισιοδοξία ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
«O τελευταίος χρόνος έχει αποδείξει ότι υπάρχουν δυνατότητες.
Και, φυσικά, δεν θα επιτρέψουμε τη λογική της ασφυξίας στην Ελληνική κοινωνία. Εάν κάποιοι θέλουν να συνηγορήσουν υπέρ της καταστροφολογίας στην Ελλάδα, ώστε να μας πιέσουν σε λάθος επιλογές για τη χώρα και τους πολίτες της, κάνουν λάθος.
Η χώρα μας είναι σταθερή οικονομικά και μπορεί να προχωρήσει».
Και κατέληξε: «Η χώρα είναι σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση από την ασφυξία, το αδιέξοδο και την αδυναμία που είχε στο τέλος του 2014.
Δεν ανησυχούμε.
Χρειαζόμαστε την επιτάχυνση, τον καταλύτη που θα μας δώσουν η ποσοτική χαλάρωση και η επίλυση της αξιολόγησης, για το άνοιγμα έργων μεγάλης κλίμακας, παραγωγικά, με αξία εργασίας και γνώσης.
Διεκδικούμε και αισιοδοξούμε, ουσιαστικά αισιοδοξούμε γιατί διεκδικούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης