Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ «αναμετρώνται» αύριο 8/2 στην σύσκεψη του ΥΠΕΝ

ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ «αναμετρώνται» αύριο 8/2 στην σύσκεψη του ΥΠΕΝ
Τα σενάρια για την σύγκλιση στο τέλος προμηθευτή
Αύριο 8 Φεβρουαρίου 2017 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ για την περίφημη χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη αποστείλει πρόταση στην ΡΑΕ, η οποία ίσως και εντός της ημέρα να την αναρτήσει προς σύντομη διαβούλευση.
Αυτή την ώρα, όλα τα σενάρια για το που θα καταλήξει το όλο θέμα, παραμένουν ανοιχτά.
Ο ΛΑΓΗΕ φαίνεται να υποστηρίζει σθεναρά την άποψη, ότι η χρέωση πρέπει να διαμορφωθεί με κατώφλι στα 6 ευρώ και ανώφλι τα 7 ευρώ προκειμένου από τη μία πλευρά να συγκεντρώνονται τα απαραίτητα ποσά για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και από την άλλη πλευρά η χρέωση να μην καθίσταται υπερβολική προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.
Από την πλευρά της, η ΡΑΕ, η οποία έχει και τον τελικό λόγο, θεωρεί ότι ένα τόσο μικρό περιθώριο διακύμανσης της χρέωσης την μετατρέπει σε Τέλος και δεν εκπληρώνει τη φιλοσοφία αλλά και το στόχο καθιέρωσής της.
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ όταν ξέφυγε η χρέωση και έφθασε τα 45 ευρώ, επέλεξε να βάλει πλαφόν στα 40 ευρώ, ενώ στη συνέχεια εξέτασε το ενδεχόμενο το πλαφόν να μειωθεί στα 20 ευρώ, έτσι ώστε μεσοσταθμικά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους η χρέωση να είναι της τάξης των 7 έως 8 ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι πιθανό η μέση λύση, δηλαδή η επιβολή πλαφόν στα 10 ευρώ, που θα έδινε μεσοσταθμική τιμή 6 έως 7 ευρώ, να είναι αυτή που τελικώς θα επιλεγεί.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι τα σενάρια περί νομοθετικής ρύθμισης που θα έδινε λύση στο όλο θέμα, δεν βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς η καθιέρωση της συγκεκριμένης χρέωσης ήταν αντικείμενο συμφωνίας με τους δανειστές, που στη συνέχεια νομοθετήθηκε και ως εκ τούτου μια νέα νομοθετική ρύθμιση θα άνοιγε για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα ακόμη ζήτημα προς διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Για την πλευρά των ΑΠΕ προτάσσεται να παραμείνει η Ρύθμιση επί της Αρχής.
Η συνεργασία ΡΑΕ - ΛΑΓΗΕ εκτιμάται ότι με έγκαιρες παρεμβάσεις μπορεί να ισορροπήσει την αγορά, η οριακή τιμή της οποίας ξεχείλωσε από τα κερδοσκοπικά «μπινταρίσματα» κυρίως όσων προμηθευτών δραστηριοποιούνται μόνο στην εμπορία και την απόσυρση μονάδων - κλειδιά της ΔΕΗ σε περίοδο αιχμής που είχε ανάγκη ελεγχόμενο κόστος.

Στην αντεπίθεση οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ για την χρέωση προμηθευτών

Νωρίτερα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) σε παρέμβασή του με αφορμή δημοσιεύματα περί «τέλους ΑΠΕ», χαρακτήρισε «ανταποδοτική» τη σχετική χρέωση των προμηθευτών για το φθηνότερο -όπως επισημαίνουν- ρεύμα που αγοράζουν λόγω της παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο ΕΣΗΑΠΕ τονίζει δε, ότι ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και της έγκαιρης παρέμβασής τους, είναι απόλυτα ικανοί να αντιμετωπίσουν, με εύλογο και αποδοτικό τρόπο, οποιαδήποτε δυσκολία και πρόβλημα παρουσιαστεί στην πράξη, κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης