Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Επικίνδυνο «πόκερ» Schäuble και ΔΝΤ – Η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα το καλοκαίρι

Die Welt: Επικίνδυνο «πόκερ» Schäuble και ΔΝΤ – Η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα το καλοκαίρι
«Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ακόμη να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών» 
Στη διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα επικεντρώνονται σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό κανάλι Deutsche Welle.
Η Die Welt σχολιάζει ότι το «πόκερ» του Wolfgang Schäuble με το Ταμείο μπορεί να γίνει «επικίνδυνο», καθώς «η Αθήνα θα χρειαστεί το καλοκαίρι φρέσκο χρήμα για την εξυπηρέτηση του χρέους».
«Η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση αρνείται ακόμη να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών.
Παρατηρητές φοβούνται μια νέα αντιπαράθεση με το Βερολίνο», συμπληρώνει ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «παραμένει σκληρός» απέναντι στην Αθήνα, ζητώντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κατά προτίμηση για 10 χρόνια με τη λογική, όπως επισημαίνει ο συντάκτης, ότι «όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα τόσο μικρότερες θα είναι οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Welt, «στην πραγματικότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τόσο μεγάλο διάστημα».
Η Welt εκτιμά ότι είναι πιθανό η Γερμανία να πρέπει να εγκρίνει κάποιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Αυτό που ενδιαφέρει τον Schäuble είναι το ύψος της και το χρονικό σημείο που θα συμβεί.
Γι' αυτό και παίζει εδώ και μήνες πόκερ με το Δ.Ν.Τ.».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «κορυφαίοι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστικές μακροπρόθεσμα και υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας»:
«Πάντως, το πόκερ του Schäuble δεν είναι εντελώς ακίνδυνο.
Επειδή αν ο Τσίπρας, αντίθετα με ό,τι φαίνεται τώρα, δεν υποχωρήσει (σ.σ. στις απαιτήσεις του Βερολίνου) η κρίση θα αναζωπυρωθεί όπως το καλοκαίρι πριν από δύο χρόνια.
Σε αντίθεση όμως με το 2015 η Γερμανία βρίσκεται λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Και αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει μέχρι τότε και δεν εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται ο Schäuble να αναγκαστεί να δείξει τα φύλλα του.
Χωρίς κάποια συμφωνία με την Ελλάδα το Δ.Ν.Τ. θα έμενε εκτός του τρέχοντος προγράμματος.
Και τότε θα πρέπει ο Schäuble να αποφασίσει εάν θα συστήσει στην ομοσπονδιακή βουλή τόσο κοντά στις εκλογές να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας – χωρίς το Δ.Ν.Τ. ως εγγυητή των δεσμεύσεων λιτότητας.
Ή εάν θα αποτολμήσει μια δεύτερη προσπάθεια για Grexit, παρά την αβέβαιη παγκόσμια πολιτική κατάσταση με τα βάρη λόγω Brexit και Donald Trump.
Το περιβάλλον του Schäuble παραπέμπει στο ό,τι δεδομένης της αβεβαιότητας, κανείς δεν σκέφτεται να πετάξει την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης.
Αυτό θα είχε υπερβολικό ρίσκο, οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες».

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:08, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης