Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημούλης σε Regling: Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο ESM για να γεφυρώσει το χάσμα Ευρώπης - ΔΝΤ;

Παπαδημούλης σε Regling: Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο ESM για να γεφυρώσει το χάσμα Ευρώπης - ΔΝΤ;
Ερώτηση Παπαδημούλη στον Regling
Τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει επικεφαλής του ESM, Klaus Regling για να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης - ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα, ζητά να μάθει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε χθες, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στη «Συζήτηση για τον ρόλο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στην προστασία της σταθερότητας του Ευρώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
«Σημείωσα με ενδιαφέρον και ικανοποίηση την αναφορά του κύριου Ρέγκλινγκ ότι από το καλοκαίρι του ’15, όταν ξεκίνησε το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, έχει σημειωθεί μέχρι τώρα πολύ καλή πρόοδος.
Και συμφωνώ και με την παρατήρηση του κυρίου Σικλούνα, του προέδρου του ECOFIN, σχετικά με το να μη δημιουργούμε ελληνικό δράμα εκεί που δεν υπάρχει, αλλά να επενδύσουμε στο θετικό σενάριο.
Ποιο είναι αυτό;
Το θετικό σενάριο είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα και βγαίνει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Κανείς δεν θέλει τέταρτο πρόγραμμα.
Ούτε οι δανειστές, ούτε η Ελλάδα.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βασιστούμε σε αυτά που μέχρι τώρα έχουμε κατακτήσει.
Οι επιδόσεις -και της πραγματικής οικονομίας και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού- σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του κ. Ρέγκλινγκ όσο και του κ. Ντάισελμπλουμ καθώς και με ανακοινώσεις του ECOFIN, είναι καλύτερες από τους στόχους που είχαν τεθεί στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Το ερώτημά μου λοιπόν είναι το εξής -αυτό που έθεσε χθες, κύριε Ρέγκλινγκ, και η εφημερίδα «Politico»:
Σημείωσε ότι αυτή η διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για το πώς θα εξελιχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το ’18 προκαλεί αβεβαιότητα, κάνει ζημιά στην προσπάθεια των Ελλήνων να τελειώνουν με την ύφεση και τα προγράμματα και να βγουν στην ανάπτυξη. Και επομένως σας λέει “βρείτε τα”.
Η ερώτησή μου είναι: Τι θα κάνετε τις επόμενες ώρες και μέρες προκειμένου να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα ανάμεσα σε σας, που εκπροσωπείτε αυτούς που έχουν δανείσει την Ελλάδα, και στο ΔΝΤ, που είναι μέρος του προγράμματος, αλλά με δική του ευθύνη μέχρι τώρα, δεν έχει αποφασίσει αν θα μετέχει ενεργά και δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ.
Η λογική λέει να επενδύσουμε στο θετικό σενάριο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Και κύριε Σικλούνα: Ο ηγέτης της Μάλτας μετείχε πριν λίγες ώρες στη Σύνοδο του Νότου.
Εκεί υπέγραψαν όλοι οι ηγέτες ένα κοινό ανακοινωθέν, από όλο το πολιτικό φάσμα, που λένε να προχωρήσει γρήγορα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφαρμογή του προγράμματος και να είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν συμβατά με το νομικό, συνταγματικό πλαίσιο και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Θεωρείτε εσείς, ως Υπουργός Οικονομικών μιας δημοκρατικής χώρας, λογικό να ζητάμε από μια Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία να νομοθετήσει τώρα, για το 2019 μέχρι το 2023, μέτρα, την ώρα που πολλοί θεωρούν ότι αυτά δε θα χρειαστούν; Ή μήπως χρειάζονται και άλλοι μηχανισμοί δεσμεύσεων;»
Στη δευτερολογία του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, ώς εξής:
«Στο πρόγραμμα αυτό έχει σημειωθεί καλή πρόοδος και έχουμε δώσει περίπου 32 από τα 68 δις -είμαστε περίπου στο ήμισυ- αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε όλες τις συμφωνίες με τις Ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015 να έχουν εφαρμοστεί και για αυτό λοιπόν οι εκχωρήσεις έχουν σταματήσει στην παρούσα φάση.
Όπως έχουμε δει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά στο τέλος πάντα καταλήγαμε σε συμφωνίες.
Συμφωνώ με την άποψη ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό και γίνουν οι μεταρρυθμίσεις όπως έχει συμφωνηθεί, δεν θα υπάρχει ανάγκη για τέταρτο πρόγραμμα μετά την λήξη του τρίτου, τον Αύγουστο του 2018. Δραστηριοποιούμαστε ενεργά για να πετύχουμε συμφωνία, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ και ελπίζω σύντομα να βρούμε λύση».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ (ECON) καθώς και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του Ελληνικού Προγράμματος (FAWG), Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, συνόψισε τη συζήτηση, ως εξής:
«(…) Αναφορικά με την Ελλάδα, καλωσορίζω το θετικό τόνο που υιοθέτησε ο κος Ρέγκλινγκ. Είναι όντως υψηλότατο το επίπεδο συμμόρφωσης, παρά το ότι είναι εξαιρετικά δυσχερές το πρόγραμμα.
Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως η δεύτερη αξιολόγηση διότι θα ήταν οικονομικά μη ορθολογικό να αφήσουμε εκκρεμούσες ληξιπρόθεσμες οφειλές πάλι να συσσωρευτούνε, να αφήσουμε να εκτροχιαστεί πάλι η οικονομία.
Αυτό θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την οικονομία.
Ελπίζουμε να συνεργαστούν όλες οι χώρες και υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις με το ΔΝΤ.
Κάποιες τέτοιες συγκρούσεις μπορούν με κάποιο τρόπο να ρυθμιστούν.
Δε φαίνεται λογικός ο νέος όρος του ΔΝΤ.
Κάποιοι θεωρούν ότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις σε σχέση με τις προγνώσεις και τους στόχους.
Οπότε αν γίνει μια προβολή τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα έρεισμα για μια ορθολογικότερη λύση.
Ευελπιστούμε μόνο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συμβάλουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να ακολουθήσει και πάλι την θετική τροχιά προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης η Ελλάδα και φυσικά προς τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ούτως ώστε να υπάρχει το επιθυμητό επίπεδο ανταγωνισμού για την οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης