Οικονομία

Αναμένεται επιστολή των θεσμών με τα σκληρά μέτρα της τριετίας 2018 - 2020 - Σε 2 στρατόπεδα η κυβέρνηση και ο στόχος για 20/3

Αναμένεται επιστολή των θεσμών με τα σκληρά μέτρα της τριετίας 2018 - 2020 - Σε 2 στρατόπεδα η κυβέρνηση και ο στόχος για 20/3
Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί η κυβέρνηση
Τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, επιχειρούν να διαμορφώσουν κυβέρνηση και δανειστές, ενώ απομένει μία εβδομάδα μέχρι το EuroWorking Group (EWG) της 9ης Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθούν οι ελληνικές αντιπροτάσεις για τα μέτρα που θα κλείσουν την δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελάχιστο πλαίσιο απαιτήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τα τέλη της εβδομάδας.
Από την πλευρά των θεσμών ξεκαθαρίζεται πάντως ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν δεν υπάρξει το κατάλληλο έδαφος προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016, όπου οι επικεφαλής (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕSM ΔΝΤ) ήρθαν για τρεις μέρες και αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο το ΔΝΤ υπολογίζει στα 700 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να το κλείσει από διάφορες παρεμβάσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ή προαναγγελθεί στο παρελθόν και εκτείνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τις εκπτώσεις φόρου έως τις αμυντικές δαπάνες και τις μισθώσεις κατοικιών, αλλά και από την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 2016.
Τα μέτρα υπολογίζονται από την ελληνική πλευρά ότι θα έχουν απόδοση 550 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέχρι τα 700 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτεται από την υπέρβαση στόχου του 2016.
Για μετά το 2018, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης συμφωνίας, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα μπουν στο τραπέζι πρόσθετα και σκληρά μέτρα στο πλαίσιο του «κόφτη».
Σε αυτά βρίσκονται η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ, από τα 8.636 ευρώ σήμερα και η δέσμευση για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ενώ πίεση υπάρχει για τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα.
Παράλληλα, εμμένουν σε παρανοϊκά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί μια δεκαετία (3,5% έως το 2023 και 3% έως το 2027), κατ' εντολήν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η ελληνική πλευρά πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, απέναντι στις πιέσεις των δανειστών.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Σε αυτό του Ευκλείδη Τσακαλώτου που κινείται στη λογική ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει «εδώ και τώρα» - γιατί η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει στο να χαθεί και το ραντεβού της 9ης Μαρτίου με την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Και στο δεύτερο βρίσκονται οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν πολιτική διαπραγμάτευση διαρκείας.
Το μέτωπο των δανειστών, όπως διαβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους από διάφορες πηγές είναι ενιαίο, με το ΔΝΤ να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ελάχιστων απαιτήσεων.
Το Ταμείο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για την έγκριση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μέσω διαρροών το ΔΝΤ έχει δώσει ήδη το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο.
Πηγές από τις Βρυξέλλες πάντως θεωρούν την μείωση του αφορολογήτου ποσού ή της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ από το 2018 «μια καλή αφετηρία για συζήτηση».
Η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται για την λήψη μέτρων έως 2,5 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν μόνο από το αφορολόγητο ποσό και όχι από νέες περικοπές στις συντάξεις (μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς).
Όσον αφορά στο υπόλοιπο κενό (2,5 δισ. ευρώ) που απομένει μέχρι να συμπληρωθεί το πακέτο των μέτρων των 5 δισ. ευρώ που ζητούν Ε.Ε. - ΔΝΤ η Αθήνα υποστηρίζει ότι αυτό θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση των εσόδων που οδήγησε το πλεόνασμα του 2016 στο 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,53% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Όσον αφορά στα χρονικά ορόσημα, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η 20η Φεβρουαρίου μάλλον θα παρέλθει άπρακτη.
Παρ’ όλα αυτά, προσέθεταν, στο βαθμό που έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα βασικά», τότε θα μπορούσε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του Μαρτίου (Eurogroup 20 Μαρτίου) με την γνωστή μέθοδο των προαπαιτούμενων.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:17, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης