Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλιμακώνει τις απειλές προς την Ελλάδα η Τουρκία - Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό προειδοποιεί ο Cavusoglu

Κλιμακώνει τις απειλές προς την Ελλάδα η Τουρκία - Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό προειδοποιεί ο Cavusoglu
Η Τουρκία κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Με ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων απειλεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, όπως μεταδίδει η Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (TRT). 
«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η Τουρκία κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών, μετά την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου που είπε όχι στην έκδοση τους.
Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας με το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να προειδοποιεί με επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθη με πολιτικά κριτήρια.
Όπως μετέδιδε χθες το www.bankingnews.gr, ιδιαίτερα σκληρή ήταν -όπως αναμενόταν- η «απάντηση» της Τουρκίας στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015.
Μάλιστα, η Τουρκία θέτει ανοιχτά θέμα διμερών σχέσεων, ενώ κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την εν λόγω απόφαση της Αθήνας.
«Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή / περιφερειακά ζητήματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία διαμαρτύρεται για αυτή την απόφαση, που «έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες να γίνονται μάρτυρες από τις δυνάμεις ασφάλειας μας και τους πολίτες μας, συμμετέχοντας ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε 2.193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων δικαστικών αρχών».
Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος».
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν η έκδοση εντάλματος σύλληψης ερήμην για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Erdogan: Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να παραδώσει στην Τουρκία του «8» στρατιωτικούς

"Ο Αλέξης Τσίπρας μου είχε υποσχεθεί ότι το θέμα της επιστροφής των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία «θα λυθεί σε 15-20 ημέρες»".
Αυτό ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, R. T. Erdogan, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην επιτρέψει την έκδοση των «8» στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Erdogan, μετά την αυτομόληση των 8 στρατιωτικών στην Ελλάδα είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και είχε λάβει την υπόσχεση ότι το θέμα «θα λυθεί σε 15-20 ημέρες».
Ωστόσο, «η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί.
«Όσο καθυστερεί η έκδοσή τους τόσο θα επηρέαζεται σαφώς η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» προειδοποίησε ο Erdogan.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου - Ικανοποίηση για την μη έκδοση των 8 Τούρκων

Την ευχαρίστησή του για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει σε έκδοση του οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος.
Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών», σχολιάζει το κυβερνόν κόμμα…

ΝΔ: Η Δικαιοσύνη κράτησε ψηλά το κύρος της Ελλάδας

Η Νέα Δημοκρατία χαιρέτισε την απόφαση για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών προς τη γειτονική μας χώρα, συγχαίροντας την ελληνική Δικαιοσύνη.
«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες κράτους δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας:
«Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


(Πρώτη Ενημέρωση: 12:29, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης