Τελευταία Νέα
Διεθνή

Short στο ευρώ ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ - Βλέπει κατάρρευση έως 6/2018

Short στο ευρώ ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ - Βλέπει κατάρρευση έως 6/2018
«Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπάρχει Ε.Ε. για να υπάρξουν και διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», σημείωσε ο Malloch
«Short» στο ευρώ δήλωσε ότι θα ήταν ο πανεπιστημιακός Ted Malloch, που φέρεται πως θα είναι η επιλογή του Donald Trump για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός των επόμενων 18 μηνών.
«Ένα πράγμα που σίγουρα θα έκανα το 2017 θα ήταν να σορτάρω ευρώ», είπε συγκεκριμένα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος.
Όπως είπε, «πρόκειται για ένα νόμισμα που όχι μόνο εξαφανίζεται, αλλά έχει ουσιαστικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός του έτους ή του 18μήνου».
Μάλιστα, επισήμανε πως δεν είναι ο μόνος άνθρωπος ή ο μόνος οικονομολόγος με αυτή την άποψη, σχολιάζοντας πως ο διακεκριμένος Joseph Stiglitz έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα.
Ο ίδιος τόνισε πως ένα «καθαρό Brexit» θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ, καθώς εκτός της Ε.Ε., άρα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσπεράσει τους «τεχνοκράτες των Βρυξελλών» και να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Μάλιστα, ο Malloch υποστήριξε πως σε διάστημα μόλις 90 ημερών, ΗΠΑ και Βρετανία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
«Ορισμένοι από εμάς, που έχουμε δουλέψει στη Wall Street ή στο City γνωρίζουμε πως αν βρεθούν οι σωστοί άνθρωποι στο σωστό δωμάτιο με τα σωστά στοιχεία και τη σωστή ενέργεια, και ο Trump σίγουρα έχει υψηλή ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΟΙ ΗΠΑ συμπαραστέκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια περίοδο που το χρειάζεται, ανέφερε.
Ο διαφαινόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ε.Ε. εκτίμησε, επίσης, πως μια προσπάθεια της Ε.Ε.
να εμποδίσει τη Βρετανία να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ θα ήταν «παράλογη» και θα ομοίαζε με την προσπάθεια ενός άνδρα να εμποδίσει τη σύζυγό του να τον απατάει.
«Το θέμα είναι ότι όταν η σύζυγός σου έχει παράνομο δεσμό με κάποιον άλλο, μπορείς να της πεις να σταματήσει, αλλά συχνά αυτό δε σταματά τη σχέση», δήλωσε ο Malloch.
Υποστηρίζοντας πως, παρά τα εμπόδια, η Βρετανία θα κερδίσει συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ πολύ νωρίτερα από ό,τι η Ε.Ε. και ότι οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία θα μπορούσαν να αλλάξουν δομικά την ένωση, ο υποψήφιος πρέσβης ανέφερε: «Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπάρχει Ε.Ε. για να υπάρξουν και διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Donald Trump πιστεύει πως τις τελευταίες δεκαετίες, η Ε.Ε. κλίνει εξαιρετικά και ευνοεί τη Γερμανία».
«Νεκρές» χαρακτήρισε, δε, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για το ελεύθερο εμπόριο - τη λεγόμενη TTIP, τουλάχιστον προσώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης