Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστάτωση στη ΕΕ λόγω των επαφών May με Trump - Δεν «επιτρέπονται» νέες εμπορικές συμφωνίες πριν το Brexit

Αναστάτωση στη ΕΕ λόγω των επαφών May με Trump - Δεν «επιτρέπονται» νέες εμπορικές συμφωνίες πριν το Brexit
Η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Federica Mogherini, συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson
Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με άλλα κράτη-μέλη όσο παραμένει εντός της Ένωσης.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Donald Trump ώστε να συζητήσουν τα πρώτα στάδια μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών.
Ωστόσο, η προθυμία της βρετανικής κυβέρνησης για νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει τις ηγετικές φυσιογνωμίες των Βρυξελλών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να υπενθυμίσει στη May τις υποχρεώσεις της ως ηγέτης ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες της ΕΕ, η Βρετανία δεν μπορεί ούτε να κλείσει ούτε καν να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με χώρες εκτός της Ένωσης, έως ότου αποχωρήσει επισήμως από την Ένωση, που αναμένεται να συμβεί Μάρτιος 2019.
Αυτό κατέστη σαφές από την Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Federica Mogherini, η οποία είχε συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson.
«Είναι απολύτως σαφές από την πλευρά της ΕΕ, ότι για όσο καιρό μια χώρα είναι μέλος της ΕΕ -όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή- δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με τρίτους.
Αυτό προβλέπεται στις Συνθήκες και αυτό ισχύει για όλα τα κράτη μέλη για όσο διάστημα παραμένουν κράτη μέλη, μέχρι την τελευταία ημέρα» δήλωσε η Mogherini στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να πτοούν τη May, η οποία προετοιμάζεται για τη ζωή εκτός της ΕΕ.
Μάλιστα, η ίδια μπορεί να είναι η πρώτη ξένη ηγέτης που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την ορκωμοσία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης