Οικονομία

Στο απόσπασμα το αφορολόγητο – Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι συζητάει την μείωση του - Ποια τα 3 μέτρα του κόφτη

Στο απόσπασμα το αφορολόγητο – Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι συζητάει την μείωση του - Ποια τα 3 μέτρα του κόφτη
Ερρίφθη ο κύβος για τη νέα μείωση του αφορολογήτου ποσού
Για πρώτη φορά χθες η κυβέρνηση παραδέχεται δημοσίως, δια στόματος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι το αφορολόγητο ποσό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και κινδυνεύει να μειωθεί κάτω από τα σημερινά όρια.
Ο ίδιος στην συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα αφορολόγητου.....

«Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται.
Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα.
Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Δ. Παπαδημητρίου χθες από τα Τρίκαλα, εμφανίζοντας το Μέγαρο Μαξίμου έτοιμο να παραβιάσει την κόκκινη γραμμή.
Ένα μήνα πριν, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν κάθετα αρνητικός με τη μείωση του αφορολόγητου.
Οχι μόνο είχε διαψεύσει τα σενάρια περί δραστικής μείωσης για την οποία πιέζει ασφυκτικά το ΔΝΤ (σε δύο άρθρα του το έχει ζητήσει ο Πoλ Τόμσεν), αλλά είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να το συζητήσει.
Το μόνο σίγουρο από τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι οι παραπάνω φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και πάνω.
Σήμερα το αφορολόγητο κλιμακώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα του υπόχρεου.
Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
Εφόσον το ποσό μειωθεί αν όχι στα επίπεδα των 5.000 ευρώ που ζητά το ΔΝΤ στα 6.000 με 6.500 ευρώ τότε οι επιβαρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα είναι μεγάλες.
Όπως πρώτο αποκάλυψε τo «bankingnews» το αφορολόγητο είναι μέσα στην τριάδα των μέτρων που θα πλαισιώνουν τον διευρυμένο «κόφτη» ο οποίος από το 2019 μετονομάζεται σε «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων».
Τα άλλα δύο μέτρα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.
Τα μέτρα αυτά, με τα οποία θα διασφαλίζονται οι στόχοι για στόχο για πλεόνασμα 3,5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, θα περιγράφονται στην επιστολή που ετοιμάζει σε συνεννόηση με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η οποία ως την Τετάρτη 25/1/2017 θα έχει αποσταλεί σε Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ.
Το περιεχόμενο της επιστολής θα συζητηθεί αναλυτικά στο Eurogroup της Πέμπτης 26/1/2017 όπου η Ελλάδα θα είναι κεντρικό θέμα σε αυτή την συνεδρίαση.
Εκτιμάται ότι το ελληνικό κείμενο θα αποτελέσει το εισιτήριο για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης η οποία λόγω των εξωφρενικών απαιτήσεων του ΔΝΤ έχει σχεδόν λιμνάσει.
Μετά τις απειλές Schaeuble ότι «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα» η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε νέες συμπληγάδες με αποτέλεσμα να υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας που εγκυμονεί τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει η χώρα (ομόλογο Σαμαρά 2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ).
Ως αντάλλαγμα για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει αυτός ο «διευρυμένος κόφτης» που σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνταξιούχους πρόκειται να ισχύει μόνο για ένα χρόνο (σ.σ. το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018), η κυβέρνηση ζητά ισχυρότερη δέσμευση από το Eurogroup για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Και παράλληλα επιμένει στην πρόταση για διατήρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% αλλά με τη διαφορά ότι το 1% από το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στην οικονομία με τη μορφή μειώσεων στη φορολογία ή έκτακτων βοηθημάτων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης