Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Trump - Netanyahu για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Trump - Netanyahu για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Η απόφαση Trump αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο και ιδίως από τους Παλαιστίνιους
Υλοποιεί άμεσα την υπόσχεσή του Donald Trump απέναντι στους Ισραηλινούς για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αντί του Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με το Reuters, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συνομιλίες με εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης.
Το γεγονός πάντως αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο και ιδίως από τους Παλαιστίνιους.
«Είμαστε στα πολύ αρχικά στάδια των συζητήσεων για το θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του δεν θα υπάρξει επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Σε θετικό κλίμα η τηλεφωνική επικοινωνία Trump - Netanyahu

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μάλιστα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεφωνική επικοινωνία του D. Trump με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ B. Netanyahu.
Η συζήτηση θα εστίαζε σε θέματα σχετικά με το παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Συρία και την ιρανική απειλή.
Η θέση των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων ήταν πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, θα καθοριστεί μόνο μετά από μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Αυτή η στάση, δίνει αέρα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο δήλωσε έτοιμος να ανακοινώσει άμεσα νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, αλλά και την ακύρωση οποιουδήποτε περιορισμού μεταφοράς της έδρας θεσμικών φορέων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά παράβαση βεβαίως του σχεδίου που ενέκρινε το 1947 ο ΟΗΕ για την περιοχή, την οποία και χαρακτήριζε “corpus separatum”.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS