Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η πρόταση για να κλείσει η αξιολόγηση - Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Τσακαλώτος: Η πρόταση για να κλείσει η αξιολόγηση - Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα
«Κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» υπογραμίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα κατηγοριών μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του bankingnews.gr «για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (15/1/2017 με τίτλο «Από τον κόφτη στον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων») και την προσπάθεια να υπάρξει προσύμφωνο στο eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ώστε στο επόμενο του Φεβρουαρίου η Αθήνα να πάρει το Staff Level Agreement και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση (21/1/2017 με τίτλο «Με νέα πρόταση σοκ η Ελλάδα - Στόχος «προσύμφωνο» με κόφτη στις 26/1 και «Staff Level Agreement» στις 20/2»).
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία - πακέτο για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτησή τους.
«Κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» υπογραμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και επαναλαμβάνει ότι το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.
Όπως σημειώνει "τo 1% όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, είναι για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων".
Για να ελαφρυνθεί το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο Β. Σόιμπλε θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα».
Μάλιστα, ο υπουργός επαναλαμβάνει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% για μετά το 2018, ενώ η Γερμανία προτείνει πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2018.
Κατά τον ίδιο, το επικείμενο Eurogroup ότι στόχος είναι να καταγραφεί μια πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος προαναγγέλλει τη σταδιακή υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση μηχανημάτων POS σε 200.000 επαγγελματίες, μιλά για εντατικοποίηση των ελέγχων για το χτύπημα της φοροδιαφυγής που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης