Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο η συνταγματική αναθεώρηση

Τουρκία: Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο η συνταγματική αναθεώρηση
Το σχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ
Εγκρίθηκε από το  κοινοβούλιο της Τουρκίας κατ΄ άρθρο το νομοσχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου R. T. Erdogan.
Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άνοιξη για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος.
Το σχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 9 περισσότερες από την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτούνταν για να τεθεί η μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα.
Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της χώρας, B. Yildirim, τόνισε ότι  «ο λαός μας θα έχει την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα και θα πάρει την τελική απόφαση», αλλά και  πως δεν πρέπει να αμφιβάλει κανείς ότι «ο λαός μας θα πάρει (…) την πιο δίκαιη απόφαση».
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την πλήρη μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας στον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος θα ορίζει πλέον και τους υπουργούς της κυβέρνησης, o αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600 και αντίθετα θα μειωθεί από τα 25 έτη στα 18 η ηλικία στην οποία μπορεί κάποιος να εκλεγεί βουλευτής, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τις προεδρικές, κάθε πέντε χρόνια, αντί για κάθε τέσσερα, ενώ το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης αναφέρει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία για τις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Σημειώνεται ότι ο Erdogan εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 στις πρώτες άμεσες εκλογές προέδρου και σε περίπτωση που ο ανώτατος αριθμός θητειών ξεκινήσει να ισχύει από τις εκλογές του 2019, ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία ως το 2029.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης