Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικά φαινόμενα - «Ακυρώνουν» το νόμο για το «πλαστικό» χρήμα πριν καλά - καλά εφαρμοστεί

Ελληνικά φαινόμενα - «Ακυρώνουν» το νόμο για το «πλαστικό» χρήμα πριν καλά - καλά εφαρμοστεί
Εκτός των δαπανών με «πλαστικό» χρήμα, μένουν μόνο τα ενοίκια, τέλη κυκλοφορίας, αγορά οχημάτων και άλλες μη καταναλωτικές δαπάνες όπως: δάνεια, φόροι και αγορά κατοικίας
Σε πλήρη… απονεύρωση του νόμου για το «πλαστικό» χρήμα, ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε κλάδους όπου το… σπορ ανθεί και ευημερεί, οδηγεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθαρίζονται οι δαπάνες, οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής θα οδηγούν σε κατοχύρωση του αφορολογήτου για το 2017.
Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα: από τα είδη του σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (φως, νερό, τηλέφωνο) μέχρι τα κοινόχρηστα.
Αυτό καθιστά τη συγκέντρωση των απαραίτητων ορίων δαπανών με πλαστικό χρήμα, εύκολη υπόθεση για όλους, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται καμιά πίεση από την πλευρά των καταναλωτών προκειμένου να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και να ζητούν αποδείξεις για προϊόντα και υπηρεσίες για τις οποίες η έκδοση αποδείξεων είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Εκτός των δαπανών με «πλαστικό» χρήμα, μένουν ουσιαστικά μόνο τα ενοίκια, τέλη κυκλοφορίας, αγορά οχημάτων και άλλες μη καταναλωτικές δαπάνες όπως: δάνεια, φόροι και αγορά κατοικίας.
Με τα έως τώρα δεδομένα και με βάση την απόφαση, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο (από 8.636 έως και 9.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) θα πρέπει για να το κατοχυρώσουν να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 10% του εισοδήματός τους εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ, 15% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.
Στην απόφαση την οποία υπογράφει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να προσδιορίσει τις κατηγορίες δαπανών, οι οποίες αναγνωρίζονται με βάση τις ομάδες αγαθών και υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ οι οποίες αποτυπώνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Συνεπώς περιλαμβάνονται:

1. Είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά (της Ομάδας 1 του δείκτη) μεταξύ των οποίων ρύζι, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, δημητριακά, κρέατα, πουλερικά, αλλαντικά, ψάρια αυγά, γάλα, γιαούρτι, τυριά, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες , είδη ζαχαροπλαστικής κ.ά

2. Αλκοολούχα ποτά και καπνός (της Ομάδας 2), μεταξύ των οποίων κρασιά, μπίρες, τσιγάρα, πούρα και καπνός, ούζο, ουίσκι, βότκα κλπ

3. Είδη ένδυσης και υπόδησης (της ομάδας 3) , από υφάσματα έως εσώρουχα και μαγιό αλλά και επιδιορθώσεις ή ακόμα και ενοικιάσεις υποδημάτων.

4. Αγαθά της ομάδας «Στέγαση» μεταξύ των οποίων εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, υπηρεσίες συντήρησης θέρμανσης και ελαιοχρωματισμών , λογαριασμοί ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, καυσόξυλα και κάρβουνα.
Εξαιρούνται τα ενοίκια.

5. Διαρκή αγαθά και υπηρεσίες όπως έπιπλα, χαλιά, ψυγεία, κουζίνες σίδερα, οικιακές συσκευές και επισκευές , εργαλεία , καθαριστικά ,κόστος φύλαξης παιδιών στο σπίτι κ.α.

6. Αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τις μεταφορές εξαιρουμένων των αγορών οχημάτων και της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας αλλά συμπεριλαμβανομένων των αγορών ποδηλάτων, οχημάτων για ζώα, ελαστικών, συσκευών GPS και βέβαια καυσίμων.

7. Δαπάνες επικοινωνιών (Ομάδα 8 της ΕΛΣΤΑΤ) από γραμματόσημα και κινητά τηλέφωνα έως λογαριασμούς σταθερών, κινητών, ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης.

8. Δαπάνες της ομάδας (9 της ΕΣΛΑΤ) για αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, υπολογιστές και κάμερες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, λογισμικά, μουσικά όργανα και παιχνίδια, κόστος γυμναστηρίων, εισιτήρια θεάτρων και σινεμά, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και πακέτα διακοπών εσωτερικού ή εξωτερικού.

9. Δαπάνες σχετικές με την εκπαίδευση από δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων έως το κόστος μεταπτυχιακών σπουδών.

10. Δαπάνες της Ομάδας «ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια» στις οποίες περιλαμβάνονται από καφέδες και αναψυκτικά έως φαγητά και έξοδα ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων ή κάμπινγκ και

11. Διάφορα αγαθά και υπηρεσίες στα οποία εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα, από κουρεία και κομμωτήρια έως οδοντόκρεμες, κοσμήματα, ασφάλιστρα και… έξοδα κηδειών.

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες της ομάδας Υγεία στην οποία εκτός από τις αμοιβές γιατρών και τα νοσήλια, περιλαμβάνονται οινόπνευμα, προφυλακτικά, ακουστικά βαρηκοϊας και σφραγίσματα δοντιών.
Το σκεπτικό της εξαίρεσης των δαπανών υγείας συνδέεται με την πρόβλεψη του νόμου, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες υγείας οι οποίες συνεχίζουν- υπό αυστηρές προϋποθέσεις- να αποτελούν φοροαπαλλαγή, προκειμένου να οδηγήσουν σε μείωση φόρου θα πρέπει να έχουν γίνει ούτως ή άλλως με χρήση ηλεκτρονικών μέτρων πληρωμής.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας: οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ.
Τα ίδια ισχύουν και για τις παρακάτω κατηγορίες:
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
Στην απόφαση του υπουργείου, διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.
Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Επισημαίνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά όμως εντελώς ανίσχυρες τις διατάξεις του ν. 4446/2016 που προβλέπουν την αξιοποίηση των πληρωμών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς οι δαπάνες αποπληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ και συνδρομητικής τηλεόρασης καλύπτουν σημαντικό μέρος των ετησίων δαπανών εκατομμυρίων νοικοκυριών και σε πάρα πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων θα επαρκούν πλέον μόνο αυτές για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου.
Προφανώς, μεγάλος αριθμός μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για αγορές αγαθών ή για λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης