Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με προσφυγή σε εκλογές απειλεί ο Erdogan αν δεν εγκριθεί η συνταγματική μεταρρύθμισή του

Με προσφυγή σε εκλογές απειλεί ο Erdogan αν δεν εγκριθεί η συνταγματική μεταρρύθμισή του
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης - το CHP και το φιλοκουρδικό HDP - αντιδρούν στη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Erdogan
Οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 βασικά σημεία της συνταγματικής μεταρρύθμισης που συζητείται στην Εθνοσυνέλευση, με τα οποία θα επιτρέπεται στον πρόεδρο της χώρας να είναι μέλος πολιτικού κόμματος και να εκδίδει διατάγματα, στο πλαίσιο της αλλαγής του πολιτεύματος, όμως η αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί.
Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προωθεί τη συνταγματική μεταρρύθμιση με τη στήριξη του εθνικιστικού MHP, η οποία σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, θα οδηγήσει σε μια ισχυρή εκτελεστική εξουσία που θεωρείται απαραίτητη για να μην επιστρέψει η χώρα στις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος.
Τα τρία άρθρα που εγκρίθηκαν τη νύχτα σε πρώτη ανάγνωση, καθορίζουν τον εποπτικό ρόλο του κοινοβουλίου, επιτρέπουν στον πρόεδρο να διατηρεί δεσμούς με πολιτικά κόμματα και του δίνουν αυξημένες εξουσίες, όπως τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν και από άλλους δύο γύρους ψηφοφορίας προτού τεθεί σε δημοψήφισμα η συνταγματική μεταρρύθμιση στο σύνολό της, πιθανότατα την ερχόμενη Άνοιξη.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το φιλοκουρδικό HDP, αντιδρούν στις αλλαγές αυτές.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, βουλευτές του AKP και του CHP ήρθαν στα χέρια κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός άρθρου.
Λίγο αργότερα, ένας βουλευτής του AKP προειδοποίησε ότι αν δεν περάσει η μεταρρύθμιση θα προκηρυχθούν εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης