Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Οι αγορές δεν έχουν πάρει τα σωστά μαθήματα από τον Trump και το Brexit

Barclays: Οι αγορές δεν έχουν πάρει τα σωστά μαθήματα από τον Trump και το Brexit
Οι αναλυτές της Barclays υποστηρίζουν -σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές- ότι πιο επικίνδυνη είναι η άνοδος των περιθωριακών κομμάτων παρά ο τελικός νικητής 
Την εκτίμηση ότι οι traders και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες δεν έχουν αποκωδικοποιήσει σωστά τα μηνύματα που στάλθηκαν με τη νίκη του Donald Trump και το Brexit, και τώρα υπερεκτιμούν τον εθνικιστικό ρίσκο στις γαλλικές εκλογές, εκφράζουν αναλυτές της Barclays.
Παρά το γεγονός ότι απέτυχαν να προβλέψουν τη νίκη του Trump αλλά και το Brexit οι αγορές τώρα βλέπουν αυξημένη πιθανότητα για πολιτική αναστάτωση ενόψει των εκλογών σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο βασικός κίνδυνος είναι ότι οι traders υπερεκτιμούν τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές.
Παρ' όλα αυτά τα ποσοστά του κόμματος της Marine Le Pen στις δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο εκτιμούν οι αγορές.
«Οι γαλλικές εκλογές μπορεί να είναι το γεγονός με το χαμηλότερο ρίσκο αυτό το έτος, δεδομένου ότι οι δυο σταδίων γαλλικές εκλογές παράγουν σαφέστερους και πιο οριστικούς νικητές» αναφέρεται στο note της τράπεζας.
Παράλληλα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά η αγορά δεν πήρε το μάθημα τις από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς συνεχίζει να δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις.
Οι αναλυτές «κατηγορούν» την προκατάληψη, παρά τις δημοσκοπήσεις, για την αδυναμία της αγοράς να προβλέψει τα σωστά αποτελέσματα, λέγοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ήταν πεπεισμένοι στο μυαλό τους ότι το status quo θα παραμείνει.
Ως αποτέλεσμα, η Barclays πιστεύει ότι οι traders θα πρέπει να εξετάσουν και πάλι τα δεδομένα δημοσκοπήσεων, που στην περίπτωση της Γαλλίας είναι καθησυχαστικά.
«Κατά ειρωνικό τρόπο, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι γαλλικές εκλογές μπορούν να ''παράγουν'' τη μόνη ισχυρή και προσανατολισμένη στην αγορά κυβέρνηση στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και ότι μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δημιουργώντας ένα ανοδικό κίνδυνο τόσο για ευρώ και τη στερλίνα» γράφουν οι ίδιοι.

Υποτίμηση των γεωπολιτικών κινδύνων

Ενώ οι αγορές υπερεκτιμούν το ρίσκο στη Γαλλία, η Barclays προειδοποιεί ότι υποτιμούν τους κινδύνους που συνδέονται με τις ολλανδικές και γερμανικές εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα το 2017.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι έμποροι και οι άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις «ανατροπές» και παραλείπουν να δουν τους λεπτούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από την ενίσχυση των περιθωριακών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης