Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρωπαϊκές διαστάσεις στην υπόθεση Πετρουλάκη-Κουρτάκη-Τζένου, μετά από ερώτηση των Καϊλή και Ανδρουλάκη

Ευρωπαϊκές διαστάσεις στην υπόθεση Πετρουλάκη-Κουρτάκη-Τζένου, μετά από ερώτηση των Καϊλή και Ανδρουλάκη
Επίκαιρη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου και την καταστρατήγησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη δικαστική αντιπαράθεση του υπουργού Άμυνας με τον σκιτσογράφο Α. Πετρουλάκη και την πρωτοφανή σύλληψη στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (Γ. Κουρτάκης και Π. Τζένος).
Σχετικά με την κατάθεση της ερώτησης σε κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν:
«Σκηνές σύλληψης δημοσιογράφων και αγωγές εκατομμυρίων ευρώ εναντίον τους, γιατί έχουν «τολμήσει» να εκφράσουν τη γνώμη τους, βλέπει κανείς μόνο σε ανελεύθερα καθεστώτα.
Είναι συνταγματικά προστατευόμενη η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου;
Αν ναι, δεν μπορεί κανείς να παίζει με τους θεσμούς, ούτε να σιωπά μπροστά στην καταρράκωσή τους.
Η Ε.Ε. οφείλει να αποκτήσει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου, δημιουργώντας μηχανισμό ελέγχου και κυρώσεων για τα κράτη μέλη».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης δημοσιογράφων και σκιτσογράφων από μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη διευθυντή εφημερίδας, μέσα στα γραφεία της εφημερίδας και η εκδίκαση αγωγής κατά σκιτσογράφου με αίτημα για αποζημίωση ύψους 2.000.000 ευρώ.
Η ανωτέρω κατάσταση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας των Μ.Μ.Ε. και της ελεύθερης έκφρασης δημοσιογράφων σε επίπεδο Ε.Ε.
Σε συνέχεια δε, παλαιότερης ενημέρωσης/δέσμευσης του Επιτρόπου G. Oettinger σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκής ανεξάρτητης αρχής η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα κράτη μέλη, ερωτάται η Επιτροπή:

-Πώς τοποθετείται απέναντι στη γενίκευση των φαινομένων τρομοκράτησης μέσω της δικαιοσύνης «αντιφρονούντων» δημοσιογράφων και σκιτσογράφων από κυβερνήσεις Κρατών-Μελών;

-Πότε αναμένεται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των Μ.Μ.Ε. και της ελευθερίας έκφρασης σε επίπεδο Ε.Ε. και η λειτουργία ενός μηχανισμού ελέγχου και κυρώσεων για τα Κράτη Μέλη που δε σέβονται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης