Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tα ETFs κυριαρχούν στα χρηματιστήρια - Ξεπέρασαν σε εμπορευσιμότητα τις μετοχές στη Wall Street

Tα ETFs κυριαρχούν στα χρηματιστήρια - Ξεπέρασαν σε εμπορευσιμότητα τις μετοχές στη Wall Street
Σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse, από τους 15 περισσότερο εμπορεύσιμους τίτλους της Wall Street το 2016, μόλις οι τρεις ήταν μετοχές (Bank of America, Chesapeake Energy, Sirius XM Holdings), με τους υπόλοιπους να αποτελούν ETFs
Στα χρηματιστήρια αξιών η διαπραγμάτευση μετοχών καθίσταται ολοένα και λιγότερο σημαντική και μάλιστα - όσο παράξενο και αν ακούγεται - οι (ανεξάρτητες) μετοχές έπαυσαν το 2016 να είναι οι περισσότερο ενεργά διαπραγματεύσιμοι τίτλοι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, ο τίτλος αυτός ανήκει πλέον στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια - γνωστά ως ETFs - τα οποία το 2016 συγκέντρωσαν αξία-ρεκόρ 400 δισ. δολαρίων ΗΠΑ νέων κεφαλαίων, για να καταστούν μια βιομηχανία 3,8 τρισ. δολαρίων.
Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο αντικαθιστούν την ενεργή διαπραγμάτευση (ανεξάρτητων) μετοχών με ETFs, προτιμώντας την παθητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, τάση που χαρακτήρισε το 2016 και προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Για παράδειγμα, καθημερινά ένα τεράστιο τμήμα των ημερήσιων συναλλαγών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης αφορά σε ETFs, όπως το SPDR Financial Select Sector Fund (XLF), το οποίο πραγματοποιεί μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών 58 εκατ. μεριδίων, γεγονός που το καθιστά το πέμπτο περισσότερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο.
Με αυτόν τον όγκο συναλλαγών, το XLF ξεπερνά κατά 24% τον όγκο συναλλαγών της δεύτερης περισσότερο εμπορεύσιμης μετοχής της Wall Street, της Chesapeake Energy Corp..
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse, από τους 15 περισσότερο εμπορεύσιμους τίτλους της Wall Street το 2016, μόλις οι τρεις ήταν μετοχές (Bank of America, Chesapeake Energy, Sirius XM Holdings), με τους υπόλοιπους να αποτελούν ETFs, εκ των περίπου 2 χιλιάδων ETFs που προσφέρει πλέον η αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία διετία, ο όγκος συναλλαγών σε (ανεξάρτητες) μετοχές της Wall Street αυξήθηκε κατά 7%, ενώ την ίδια περίοδο ο όγκος συναλλαγών μεριδίων ETFs αυξήθηκε κατά 50%.
Μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι την ταχύτερη αύξηση όγκου συναλλαγών (+170% από το 2014) καταγράφουν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε εμπορευματικές πρώτες ύλες (commodity-based ETFs) και σε δείκτες μεταβλητότητας (π.χ. CBOE SPX VI ή VIX), όχι σε μετοχές.
Πάντως, μέχρι σήμερα, μια μετοχή - της Bank of America - ξεπερνάει σε μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών κάθε ETF, καθώς οι συναλλαγές 108 εκατ. μετοχών της ημερησίως ξεπερνούν τα 105 εκατ. μερίδια του τεράστιου ETF SPDR S&P 500 (SPY).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης