Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για την Τράπεζα Κύπρου η αποπληρωμή του δανεισμού από τον ELA

Moody's: Credit positive για την Τράπεζα Κύπρου η αποπληρωμή του δανεισμού από τον ELA
«Η αποπληρωμή του ELA θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πιστωτών, ανοίγοντας το δρόμο στην Τράπεζα για πρόσβαση στη διεθνή αγορά χρέους»
Θετική εξέλιξη για τη βαθμολογία της πιστοληπτικής της ικανότητας («credit positive») θεωρεί για την Τράπεζα Κύπρου την αποπληρωμή της χρηματοδότησης που είχε λάβει από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA) η Moody's.
Θυμίζουμε πως την Πέμπτη 5 Ιανοαυρίου 2017 η Τράπεζα αποπλήρωσε την τεράστια χρηματοδότηση που είχε λάβει από τον ELA, σχεδόν ένα έτος πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον και πάλι να διανέμει μέρισμα.
«Η αποπληρωμή του ELA θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πιστωτών, ανοίγοντας το δρόμο στην Τράπεζα για πρόσβαση στη διεθνή αγορά χρέους.
H κυπριακή τράπεζα βρέθηκε το 2013 στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όταν χρησιμοποίησε τις καταθέσεις πελατών της άνω των 100.000 ευρώ για τη διάσωσή της, καθιστάμενη το πρώτο παράδειγμα τραπεζικού bail - in (εκ των έσω διάσωσης) στην Ε.Ε.
Με τους μικρούς καταθέτες να φεύγουν, τις μεγάλες καταθέσεις να μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο και τους ομολογιούχους φοβισμένους, η Τράπεζα Κύπρου στάθηκε όρθια με τα έκτακτα δάνεια ύψους 11,4 δισ. ευρώ που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε πάνω από το 60% του κυπριακού ΑΕΠ το 2013.
Στα τρία χρόνια μετά την παρά λίγο κατάρρευσή της, η Τράπεζα Κύπρου άντλησε 1 δισ. ευρώ με τη διάθεση μετοχών, πούλησε περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό και ανέκτησε την εμπιστοσύνη των καταθετών.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα προωθεί επίσης την πρώτη έκδοση μειωμένης εξασφάλισης χρέους (Tier 2), ενώ εστιάζει και στην ανάπτυξη της μικρής της εταιρείας στη Βρετανία, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια 2 δισ. στερλινών και στην εισαγωγή της στο βρετανικό χρηματιστήριο που θα γίνει εντός του Ιανουαρίου του 2017.
Η Moody's τονίζει επίσης πως παρά τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 42,6% το τελευταίο 12μηνο (από 52,5%), η επίδοση είναι από τις χειρότερες των τραπεζών που εξετάζει ο οίκος.
Επίσης, κάνει αναφορά και στις αυξημένες καταθέσεις των πολιτών (βλέπε παρακάτω) οι οποίες και επέτρεψαν την αποπληρωμή του ELA.
Με βάση την Moody's η Κύπρος θα αναπτυχθεί 2,7% το 2017 σε σχέση με το 2,9% το 2016.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης