Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά τον άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά τον άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Η αύξηση των φόρων και οι χαμηλής ισχύος τιμές απόδοσης καθιστούν τον άνθρακα "ακριβή" λύση για τα εργοστάσια
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες, παρά από την καύση άνθρακα για πρώτη φορά το περασμένο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύουν οι Financial Times και σύμφωνα με τις οποίες δημιουργούνται ερωτηματικά για την ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα αντιπροσώπευε μόνο το 9,2% της συνολικής αγοράς το περασμένο έτος, και για πρώτη φορά έχει πέσει κάτω από το 10%, σύμφωνα με το Carbon Brief, ιστοσελίδα μια έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική.
Το 2015, ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 22,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η βιομηχανία έχει περιορίσει την χρήση του καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει την εξάλειψη της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2025.
Οι χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση των φόρων άνθρακα έχουν επίσης καταστήσει αντιοικονομική την καύση άνθρακα για την λειτουργία των εργοστασίων.
Για πρώτη φορά το περασμένο έτος, το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε μια μέρα,που το ηλεκτρικό ρεύμα δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρακα.
Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 39 ώρες terawatt ηλεκτρικής ενέργειας το περασμένο έτος, σε σύγκριση με περίπου 31 TWh που παρήγαγαν τα εργοστάσια άνθρακα, σύμφωνα με το Carbon Brief.
Αλλά ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας μπορεί να έχει ξεπεράσει τον άνθρακα, οι σταθμοί που λειτουργούν με φυσικό αέριο "γεμίζουν" το κενό της προσφοράς.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από εγκαταστάσεις που λειτουργούν με αέριο αυξήθηκε σημαντικά στο 42,7% για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, από 29,5% το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Carbon Brief.
Αυτή η αυξημένη εξάρτηση από το φυσικό αέριο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά ενέργειας σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι προτείνουν την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας.
«Το τρέχον σχέδιο είναι ότι χτίζετε ένα φορτίο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα φορτίο στα πυρηνικά εργοστάσια και ένα φορτίο στο φυσικό αέριο και με τον συνδυασμό αυτών θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για το περιβάλλον», δήλωσε ο Peter Atherton, του Cornwall Energy.
«Οι προσπάθειες για να ενθαρρυνθεί η κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου μέσω της αγοράς - όταν οι συμβάσεις πλειστηριασμών εγγυώνται ένα ορισμένο ποσό της μελλοντικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει», συμπλήρωσε.
Ο Simon Evans, συντάκτης του Carbon Brief, υποστήριξε ότι τα τελευταία στοιχεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν τις ανανεώσιμες πηγές ως το "κύριο ρεύμα", ακόμα κι αν η παραγωγή αιολικής ενέργειας βυθίζεται κατά περίπου 3% το προηγούμενο έτος, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο επικράτησαν πιο ήρεμες καιρικές συνθήκες σε σχέση με το 2015.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας μας τώρα», είπε.
Παρά τη βουτιά της παραγωγής αιολικής ενέργειας, το Carbon Brief, υπολογίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν το 25,1% της συνολικής παραγωγής το περασμένο έτος, σε σχέση με το 2015.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης