Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κων. Κόλλιας (Οικον. Επιμελητήριο): Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, ώρα για πραγματικό διάλογο

Κων. Κόλλιας (Οικον. Επιμελητήριο): Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, ώρα για πραγματικό διάλογο
Έκκληση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για διάλογο με στόχο να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση
Λίγες μέρες μόνο μένουν για να δούμε αν μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισφορών και αν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη εντός των προθεσμιών.
Ωστόσο, οι περισσότεροι στην αγορά βλέπουν ότι το νέο σύστημα δεν μπορεί να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλλον θα μεγαλώσει τη μαύρη τρύπα, αντί να επιχειρήσει να την κλείσει.
Πάντως πολλοί βλέπουν ότι και το παλιό σύστημα πρέπει να αλλάξει και να μετράνε κι άλλοι παράμετροι πέραν των ετών ασφάλισης.
Να μετράει δηλαδή και το εισόδημα, αρκεί να μην στο παίρνει όλο το κράτος και να σου αφήνει χώρα να συνεχίζεις να επιχειρείς.
Πιο αρμόδιοι από τους οικονομολόγους μάλλον δεν υπάρχουν σε αυτό το θέμα.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σημειώνει πως το πόσο άδικο, στρεβλό, αντιαναπτυξιακό και καταστροφικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το επιχειρείν είναι το μέτρο του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, νομίζω ότι το έχουμε πλέον όλοι καταλάβει.
Εξοντωτικοί συντελεστές, που οδηγούν τους υπόχρεους στο να πληρώνουν σε φόρους και εισφορές έως και 7 στα 10 ευρώ, τα οποία εισπράττουν.
Εξοντωτικοί συντελεστές, που θα οδηγήσουν πολλούς επαγγελματίες (στους συνεπείς πάντα αναφέρομαι) είτε σε στάση πληρωμών, είτε σε κλείσιμο των βιβλίων τους (δηλαδή, στο λουκέτο), σημειώνει ο κ.Κόλλιας.
Μάλιστα αναφέρει πως είναι τόσο εξοντωτικοί οι συντελεστές, που είναι αμφίβολο αν μπορούν να σταθούν στα δικαστήρια και - γι αυτό το λόγο, επιπλέον - πρέπει να μειωθούν σημαντικά.
«Να θυμίσω, ουδείς είναι αντίθετος όλα αυτά τα χρόνια στη θέσπιση μιας διαδικασίας, ώστε ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών να γίνεται με βάση και άλλες παραμέτρους και να μην είναι ένα συγκεκριμένο ποσό, που μεταβάλλεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Πολύ απλά, με το νέο σύστημα, η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, τα οικονομικά τους στοιχεία θα επιδεινωθούν και η δραματική κατάστασή τους θα οδηγήσει στις πλέον επώδυνες λύσεις, τόσο για τους συνεπείς ασφαλισμένους και φορολογούμενους, όσο και για τους υφιστάμενους συνταξιούχους (για την προστασία των συντάξεων των οποίων ελήφθη, υποτίθεται, το συγκεκριμένο μέτρο)», σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουμε όλα αυτά να συμβούν νομοτελειακά;
Ότι δεν υπάρχει εναλλακτική;
Ασφαλώς και υπάρχει.
Την έχουμε προτείνει από την πρώτη στιγμή, που άρχισε η σχετική συζήτηση, υπενθυμίζει ο κ.Κόλλιας.
Με συγκεκριμένη μελέτη, που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και η οποία παραδόθηκε στην κυβέρνηση.
Πρόταση, που ουδέποτε συζητήθηκε, καθώς ο διάλογος ήταν παρωδία, τονίζει ο κ.Κόλλιας.
«Γι' αυτό και, στο σημείο που βρισκόμαστε, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι μαζί μας (δηλαδή, με όλους τους επιστημονικούς φορείς) για έναν ουσιαστικό διάλογο... για μια πραγματική συζήτηση, στη βάση της ρεαλιστικής μας πρότασης.
Μόνο έτσι θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση... που δεν είναι άλλη από την απόσυρση του συγκεκριμένου συστήματος και την αντικατάστασή του από ένα νέο, απόλυτα εφαρμόσιμο και με απτά αποτελέσματα στις εισπράξεις.
Έστω και στο και πέντε, μόνο αν η κυβέρνηση ακούσει τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς και το πού φτάνουν οι δυνατότητες των συνεπών - και όχι των κακοπληρωτών - ασφαλισμένων να πληρώνουν εισφορές, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση win-win για όλους:
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες (που θα είναι σε θέση να πληρώνουν), για το Δημόσιο, που θα εισπράττει τα προϋπολογισθέντα, και - στο τέλος της ημέρας - για το σύνολο των ασφαλισμένων - εργαζομένων και συνταξιούχων» καταλήγει ο κ.Κόλλιας.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης