Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κουτεντάκης: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Κουτεντάκης: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου
Τι αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φρ. Κουτεντάκης
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου», σε περίπτωση καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φρ. Κουτεντάκης.
Εκτιμά δε, πως «η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες εάν υπήρχε καλή πρόθεση από την πλευρά των θεσμών».
Κατά τον ίδιο, «το πρόβλημα είναι ότι κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη είτε δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είτε θεωρούν ότι κερδίζουν πολιτικά από την καθυστέρησή της».
«Πιστεύω, όμως, ότι οι ακραίες φωνές θα απομονωθούν τελικά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, σημειώνει ότι δεν είναι θεμιτό να διατηρηθεί για κάποια χρόνια ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως σημειώνει, «Ας υποθέσουμε ότι είναι εφικτό.
Πράγματι, έχουμε ήδη δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018. Θεωρητικά, εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το πλεόνασμα μπορεί να διατηρηθεί για κάποια χρόνια.
 Όμως, δεν είναι θεμιτό για δύο λόγους:
- Πρώτον, διότι τέτοια πλεονάσματα δεν έχουν διατηρηθεί για καιρό σε καμία οικονομία στην ιστορία, άρα δύσκολα θα αποτελέσουν αξιόπιστη δέσμευση.
- Δεύτερον, η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά.
 Εάν το ζητούμενο είναι να την αποκαταστήσουμε, θα χρειαστεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική δραστηριότητα».
Ο κ. Κουτεντάκης τονίζει ότι στερούνται σοβαρότητας τα περί «εικονικής» υπέρβασης των στόχων στον προϋπολογισμό και προσθέτει ότι «τα δημοσιονομικά στοιχεία του ελληνικού κράτους προκύπτουν με συγκεκριμένη λογιστική και στατιστική μεθοδολογία, πιστοποιημένη από τη Eurostat, χωρίς καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.
Η επιμονή της αντιπολίτευσης να τα αμφισβητεί διαρκώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, δεν βλάπτει την κυβέρνηση, αλλά την αξιοπιστία της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης