Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Το σχέδιο για τα επιχειρηματικά χρέη - Μέχρι τέλος Ιανουαρίου το ν/σ στη Βουλή

Παπαδημητρίου: Το σχέδιο για τα επιχειρηματικά χρέη - Μέχρι τέλος Ιανουαρίου το ν/σ στη Βουλή
Το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών, περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου
Μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον  εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ο υπουργός περιγράφει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και σημειώνει πως στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες, αλλά και ότι δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις, αλλά θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου στέλνει σαφές μήνυμα στους "στρατηγικούς κακοπληρωτές", σημειώνοντας ότι «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης».
Εκτιμά, δε, πως θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στον μηχανισμό 403.000 επιχειρήσεις.
Ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορεί να συμμετάσχουν, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι  από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ και των συναρμόδιων υπουργείων, προκύπτουν προς ένταξη περίπου 3.000 μεγάλες επιχειρήσεις, 100.000 μεσαίες και 300.000 μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Περαιτέρω, σημειώνει ότι το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) για την ενημέρωση και την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα λειτουργήσει πιλοτικά στα δυτικά προάστια της Αθήνας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, μέχρι τον Απρίλιο θα λειτουργούν δομές ενημέρωσης σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το δίκτυο αυτό θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ακόμη, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι  ο νέος αναπτυξιακός νόμος στοχεύει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ και πλέον μέχρι το 2023, παρέχοντας κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πολύ θετικές, καθώς ήδη έχουν υποβάλλει σχεδόν 150 επιχειρήσεις επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους ελαφρώς υπολειπόμενου των 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στις 30 Ιανουαρίου, θα έχουν υποβληθεί πάνω από 500 επενδυτικά σχέδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης