Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ένα παραμυθένιο Brexit θα μπορούσε να σώσει τη βρετανική οικονομία από την καταστροφή

Morgan Stanley: Ένα παραμυθένιο Brexit θα μπορούσε να σώσει τη βρετανική οικονομία από την καταστροφή
Πάντως, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν ότι το «Goldilocks» Brexit είναι εξαιρετικά απίθανο
Μόνο εάν η βρετανική κυβέρνηση καταφέρει να εξασφαλίσει το λεγόμενο «Goldilocks Brexit», εκείνο δηλαδή που θα ικανοποιήσει όλα τα μέρη, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποφύγει οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να προκύψει λόγω της εξόδου από την ΕΕ, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.
Όπως αναφέρεται σε note της τράπεζας, ενώ η πιο πιθανή έκβαση από το Brexit θα είναι μια σταδιακή επιβράδυνση τα επόμενα χρόνια, μια απόλυτα σωστή συμφωνία θα μπορούσε να μην έχει καμία άρρωστη επίδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η παρατεταμένη ανθεκτικότητα, πιθανό να απαιτούσε ένα ''Goldilocks'' Brexit, πιστεύουμε» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Αυτού του είδους η συμφωνία μπορεί να είναι απίθανή, αλλά είναι δυνατή.
«Υπάρχει μια πιθανότητα οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειου θα συνεχίσουν να αγοράζουν με τον ίδιο ρυθμό για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Οι αντιξοότητες που σχετίζονται με το Brexit μπορεί να είναι πολύ ασθενέστερες από ό,τι περιμένουμε - αν και αυτό πιθανότατα θα απαιτεί την επίτευξη ενός απροσδόκητα ήπιου Brexit».
Τέλος, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε οι πιστωτικές συνθήκες να χαλαρώσουν περαιτέρω, με τις βρετανικές τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν ακόμα και σε περίπτωση ύφεσης, χάρη στους σκληρούς κανονισμούς μετά την οικονομική κρίση.
«Οι τράπεζες είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες σε σχέση με την περίοδο προς της οικονομικής κρίσης» αναφέρουν οι αναλυτές τονίζοντας ότι οι τράπεζες τώρα είναι σε καλύτερη θέση ώστε να ανταπεξέλθουν σε μια ύφεση.
Πάντως, η Morgan Stanley καθιστά αρκετά σαφές ότι θεωρεί εξαιρετικά απίθανο το «Goldilocks» Brexit (σσ. το Goldilocks είναι ένας όρος εμπνευσμένος από παραμύθι που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι ου εξελίσσεται υπό ιδανικές συνθήκες) ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May φέρεται να είναι υπέρ ενός σκληρού Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης