Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τον Σώρρα - Τα ομόλογα των 600 δισ. δολ. και το... ελληνικό χρέος

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τον Σώρρα - Τα ομόλογα των 600 δισ. δολ. και το... ελληνικό χρέος
Το στάδιο των καταθέσεων και της συγκέντρωσης των στοιχείων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ο φάκελος θα εμπλουτιστεί μάλιστα από τα δημοσιεύματα του Τύπου 
(upd) Σε παρέμβαση για την υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα προχώρησε ο Άρειος Πάγος, κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, ανασύροντας από το αρχείο προς διερεύνηση όλες τις σχετικές δικογραφίες.
Επίσης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, διερευνάται από την Οικονομική Αστυνομία εάν έχει διαπραχθεί από την οργάνωση του κ. Σώρρα το αδίκημα της προτροπής προς τους πολίτες να μην πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το στάδιο των καταθέσεων και της συγκέντρωσης των στοιχείων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ο φάκελος θα εμπλουτιστεί μάλιστα από τα δημοσιεύματα του Τύπου που διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργούς Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Ωστόσο, έχει σχηματιστεί δεύτερη δικογραφία από Εισαγγελία της Πελοποννήσου και αφορά την υποβολή από πολίτες, σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, των εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από το κόμμα «Ελλήνων Συνέλευσις» του κ. Σώρρα και με τις οποίες ζητούν να εισπράττονται τα χρέη τους από τα ομόλογα, ύψους 600 δισ. δολαρίων που ισχυρίζεται ότι έχει.
Μία τρίτη δικογραφία, έχει σχηματιστεί και αφορά τη διανομή των εν λόγω εξουσιοδοτήσεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από μέλη του κόμματος του κ. Σώρρα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επιθεωρητής του Αρείου Πάγου, έχει ήδη μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και φέρεται να αφορά τη μη αποδοχή της επίμαχης εξουσιοδότησης από υπάλληλο του Δημοσίου.
Η περίπτωση που απασχόλησε την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης οδεύει όμως προς το αρχείο, καθώς αφορά ιδιωτική διαφορά για κατάληψη οικίας που κατέληξε σε αγωγή και επιδίκαση αποζημίωσης και με τον εναγόμενο να ζητά να εισπραχθεί το ποσό από τα ομόλογα του κ. Σώρρα, με την επίμαχη προκαταρκτική έρευνα να μην στρέφεται σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αίτημα να μελετηθεί η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία αθωώθηκε ο κ. Σώρρας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει ο βουλευτή της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Επίσης, η κα Δημητρίου χρέωσε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την αναίρεση υπέρ του νόμου που έχει καταθέσει ο δικηγόρος Πέτρος Πανταζής, επί της υπ’ αριθμ. 67650/2013 αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που αφορά τον κ. Σώρρα.

Το... χρονικό

Ο παραλογισμός ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα του 2017, σε μια χώρα οι πολίτες των οποίων βιώνουν τον τρίτο μνημόνιο και βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί.
Η περίπτωση «Αρτέμης Σώρρας» είναι ενδεικτική αυτού του… παραλογισμού.
Ο ίδιος επιμένει ότι διαθέτει 600 δισ. δοολ. τα οποία προτίθεται να δωρίσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να αποπληρώσουν το χρέος τους.
«Αυτός ο άνθρωπος παρουσιάστηκε σε εμάς τουλάχιστον στην Αμερική πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, πολύ γρήγορα εντοπίσαμε ότι πρόκειται για μία μεγάλη απάτη» είπε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.
«Με αυτά τα πλαστά ομόλογα έρχεται μαζί τους και ένας κίνδυνος.
Αν μπορέσουν αυτοί οι τύποι, που για εμένα αποτελούν συμμορία, να ξεγελάσουν για παράδειγμα μία κεντρική τράπεζα, αυτά τα περίεργα ομόλογα στην ουσία νομιμοποιούνται» σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος, ο Σώρρας παραλίγο να ξεγελάσει του Κύπριους «όταν έφτασαν με την κρίση του 2013 μέχρι το προεδρικό διότι τους παρουσίασαν κάποιοι ως τους ''θείους από την Αμερική'' με τα 600 δισ. που θα έλυναν το πρόβλημα της Κύπρου μέσα σε ένα λεπτό».
Εν τω μεταξύ, ο Αρτέμης Σώρρας επανήλθε στην επικαιρότητα, έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος επικεφαλής μεγάλου ασφαλιστικού ταμείου, διότι ο τελευταίος αρνήθηκε να δεχθεί τις αιτήσεις ασφαλισμένων που ζητούσαν συμψηφισμό των οφειλών τους με ομόλογα του Αρτέμη Σώρρα.

Η επιδημία στις εφορίες

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες πολίτες προσέρχονταν στις εφορίες υποβάλλοντας μια εξουσιοδότηση από τον ίδιο, οποίος αποδέχεται να τους πληρώσει τα χρέη στην εφορία από την περιουσία του.
Τελευταίο φαινόμενο στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου, όπου φορολογούμενος έστειλε εξώδικο στην προϊσταμένη της ΔΟΥ μαζί με την εξουσιοδότηση του κ. Σώρρα ότι καλύπτει το χρέος του συγκεκριμένου φορολογούμενου από τον δικό του λογαριασμό.
Η απάντηση της εφορίας ήταν ότι η εφορία δέχεται μετρητά, επιταγές, ή κάρτες και όχι τα έγγραφα του προέδρου της «Ελλήνων Συνέλευσις», την οποία έχει συστήσει ο κ. Σώρρας.

Η απόφαση του 2013

Ο Σώρρας προκειμένου να πείσει για τους ισχυρισμούς του αλλά και ότι μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του εμφανίζει και δικαστικά έγγραφα.
Μάλιστα, απόφαση του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών το 2013 ήρθε να του δώσει… ακόμα ένα επιχείρημα.
«Ουδόλως αποδείχθηκε η ανυπαρξία του ανωτέρου χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων που το ενσωματώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση.
Επισημαίνεται ότι η υπόθεση Σώρρα είχε φτάσει το 2013 στο δικαστήριο έπειτα από μήνυση του Άδωνη Γεωργιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων περί κατάθεσης 600 δισ. δολ. σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, μετά τον πανικό προκλήθηκε από την απόφαση του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, μόνο ο Άρειος Πάγος είναι αυτός που θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, όπως και αναμένεται να γίνει. 
Στο πλαίσιο αυτό ο δικηγόρος Πέτρος Πανταζής είχε υποβάλει πρόσφατα αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

(Πρώτη ενημέρωση στις 14:28, 5 Ιανουαρίου 2017) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης