Κοινωνία

Παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στην αποσυναρμολόγηση της ρόδας του Συντάγματος

Παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στην αποσυναρμολόγηση της ρόδας του Συντάγματος
Ο έλεγχος διενεργήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου 2017 και χρειάστηκε μάλιστα η συνδρομή της Αστυνομίας
Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τη ρόδα παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος, καθώς, μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου 2017 και χρειάστηκε μάλιστα η συνδρομή της Αστυνομίας, λόγω του ότι το συνεργείο αρνήθηκε να συνεργαστεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο, κλήθηκαν οι υπεύθυνοι σε παροχή γραπτών εξηγήσεων, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
Όπως επισημαίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, οι εργοδότες υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο των Επιθεωρητών Εργασίας κατά τον έλεγχο.
Στον εργοδότη που αρνείται την παροχή στοιχείων ή πληροφοριών, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.
Το Σ.ΕΠ.Ε θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να διασφαλίσει ότι, υπό οποιαδήποτε περίσταση, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Δήμος Αθηναίων: Συγγνώμη για τη ρόδα στο Σύνταγμα, στο μερίδιο που μας αναλογεί

Ως μη ευχάριστη αλλά επιβεβλημένη χαρακτηρίζει την απόφασή του για απόσυρση της ρόδας στο Σύνταγμα ο Δήμος Αθηναίων, μέσω σχετικής του ανακοίνωσης.
Επίσης, η δημοτική αρχή ζητά συγγνώμη στο μερίδιο που της αναλογεί για την αναστάτωση που προκλήθηκε.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως όταν διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου η καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαιτούμενων συμπληρωματικών στοιχείων για την αδειοδότηση, αποφασίστηκε, με εντολή του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, η απόσυρση της ρόδας:
«Δυστυχώς αυτή ήταν η μόνη απόφαση που θα εγγυάτο την ασφάλεια του κοινού.
Σε αυτό το θέμα δεν χωρούν ανεύθυνα παιχνίδια εντυπώσεων».
Η δημοτική αρχή αναφέρει ακόμη η «Ρόδα» ήταν δωρεά προς τον δήμο Αθηναίων, η χρήση της για το διάστημα των γιορτών θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες, καθώς και ότι η μεταφορά και τοποθέτησή στην πλατεία Συντάγματος δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τον Δήμο, όπως δεν θα τον επιβαρύνει και η αποσυναρμολόγησή της.
Σημειώνει επίσης ότι το ενδιαφέρον των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης φανερώνει ότι η ρόδα ήταν μία πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για το πλήθος των εορταστικών εκδηλώσεων, που εξελίσσονται με επιτυχία στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο κ. Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και υπέβαλε την παραίτησή του, θα παραμείνει στη θέση του, έως ότου οριστεί αντικαταστάτης του, όπως προβλέπει ο νόμος.

Τι απαντάει η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την πιστοποίηση της ρόδας στο Σύνταγμα

Τη δική της απάντηση για την παταγώδη αποτυχία του Δήμου Αθηναίων να εγκαταστήσει ρόδα παρατήρησης στο Σύνταγμα δίνει η Tuv Hellas (Tuv Nord), η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την πιστοποίηση.
Όπως τονίζει, «υπήρχαν παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές και ελλείψεις που δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουν στο Οργανισμό μας να εισηγηθεί την Ασφαλή Λειτουργία της Εγκατάστασης και την Έκδοση σχετικού Πιστοποιητικού».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της εταιρείας:

Σε συνέχεια των τελευταίων ανακοινώσεων που ενέχουν τον Φορέα Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων Tuv Hellas (Tuv Nord) στη διαδικασία λειτουργίας της Ρόδας στο Σύνταγμα, επιθυμούμε να αποσαφηνίσουμε τα κάτωθι:

Α) Η Tuv Hellas (Tuv Nord) είναι Φορέας Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης μέλος του Tuv Nord Group. O Φορέας μας διαθέτει τεράστια εμπειρία στον τομέα της Επιθεώρησης Ψυχαγωγικών Εγκαταστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι ο μοναδικός διαπιστευμένος Φορέας Επιθεώρησης από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για τη διενέργεια ελέγχων και πιστοποιήσεων σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις διασκέδασης βάσει των Ευρωπαϊκών Προτύπων.

Β) Το έργο και οι υπηρεσίες μας καθορίζονται από την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας και των σχετικών Προδιαγραφών εσωτερικών διαδικασιών, για τη διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του εξοπλισμού και του σεβασμού των κανόνων για την ασφάλεια των επισκεπτών - χρηστών.

Γ) Κατασκευές όπως η Ρόδα Παρατήρησης είναι διεθνώς αντικείμενο επιθεώρησης, βάσει των σχετικών Προδιαγραφών, από το στάδιο έγκρισης της μελέτης τους, της κατασκευής τους, της εκάστοτε τοποθέτησης – εγκατάστασης έως το στάδιο των τελικών δοκιμών – παραλαβής από διαπιστευμένους Φορείς Επιθεώρησης.

Δ) Με δεδομένο ότι η Ρόδα διέθετε ήδη πιστοποίηση συμμόρφωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών προτύπων, στον Φορέα μας ανατέθηκε η Επιθεώρηση και η Πιστοποίηση της εγκατάστασης της Ρόδας (επί τόπου επιθεώρηση κατά την ανέγερση, ανασκόπηση εγχειριδίων κατασκευής και μελετών, έγκριση μελετών στήριξης, τελικές δοκιμές παραλαβής) για λογαριασμό του Ιδιοκτήτη, Ανεγέρτη και Λειτουργού της εταιρείας Sky View Attractions.

Ε) Το Εργο λόγω της φύσης της κατασκευής και της ιδιαιτερότητας του χώρου εγκατάστασης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Οι Επιθεωρητές και ελεγκτές μελετητές του Φορέα μας παρακολουθούσαν συνεχώς το έργο σε όλη τη φάση της προετοιμασίας, της ανέγερσης και των δοκιμών της εγκατάστασης. Ήμασταν εκεί Παραμονή και Ανήμερα Χριστουγέννων για να υποστηρίξουμε την εταιρεία και τη δημόσια διοίκηση στα αιτήματα τους, να παρέχουμε διευκρινίσεις επί των απαιτήσεων των προδιαγραφών παραλαβής και να αναμένουμε τις διορθωτικές ενέργειες.

ΣΤ) Μέχρι την απόφαση της αποσυναρμολόγησης της Ρόδας από τον Δήμο υπήρχαν παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές και ελλείψεις που δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουν στο Οργανισμό μας να εισηγηθεί την Ασφαλή Λειτουργία της Εγκατάστασης και την Έκδοση σχετικού Πιστοποιητικού.

Στα 140 χρόνια λειτουργίας του μητρικού μας οργανισμού Tuv Nord σε όλο τον κόσμο και στα 30 παρουσίας της Tuv Hellas στη χώρα μας αποκλειστικός μας γνώμονας είναι η ποιότητα και η συμμόρφωση των κατασκευών με την κείμενη νομοθεσία, τα σχετικά πρότυπα και τις προδιαγραφές και πάνω από όλα η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των χρηστών.

Η επιστολή του παραιτηθέντος προέδρου του πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων

Την πλήρη ευθύνη για το φιάσκο με τη ρόδα στο Σύνταγμα ανέλαβε μέσω επιστολής του ο Χρήστος Τεντόμας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων που παραιτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Γιώργος Καμίνης ζήτησε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία το ξήλωμα της ρόδας και την απομάκρυνσή της από το Σύνταγμα, ενώ το πρωί είχαν αφαιρεθεί από τους υπευθύνους τα βαγονέτα.
Ο Δήμος Αθηναίων επικαλείται «την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία».
Ωστόσο συμφώνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι της Ρόδας δεν ήταν σε θέση να την θέσουν σε λειτουργία ούτε την Πρωτοχρονιά.

Η επιστολή του κ. Τεντόμα:

«Κύριε Δήμαρχε,

Η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας της Ρόδας στέρησε στους Αθηναίους την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν τη θέα της Αθήνας από ψηλά, χωρίς μάλιστα ο Δήμος Αθηναίων να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ.
Ως εμπνευστής της ιδέας του μεγάλου αυτού εορταστικού εγχειρήματος, από τη θέση μου ως προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή.
Δυστυχώς, η ιδιαιτερότητα της αδειοδότησης τέτοιου τύπου κατασκευών, απαιτεί πρώτα το στήσιμο και μετά την έναρξη των διαδικασιών ελέγχου τους.
Αν και δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο της πλειοψηφίας, το Δημοτικό Συμβούλιο με τίμησε εκλέγοντάς με στη θέση αυτή και θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα στα καθήκοντα μου με ευσυνειδησία.
Οι αξίες και η πορεία μου, επιβάλλουν να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου του Δοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΝΔΑ.
Ευχαριστώ το προσωπικό του Οργανισμού που ανταποκρίθηκε στη δύσκολη και απαιτητική δουλειά στηρίζοντας με αληθινό ενδιαφέρον και αφοσίωση όλες τις δράσεις μας.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και εσάς προσωπικά για τη συνεργασία μας».

Με τιμή,

Χρήστος Τεντόμας
Δημοτικός Σύμβουλος».

Η απάντηση της εταιρείας που εγκατέστησε τη ρόδα στην πλατεία Συντάγματος

Ο έλεγχος των μελετών και η πιστοποίησή της ρόδας στην πλατεία Συντάγματος από τον ανεξάρτητο φορέα Tuv Nord Hellas ήταν δυνατό να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του Δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της, τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία που εγκατέστησε την κατασκευή, η Venus Eurofreight.
Η εταιρεία τονίζει πως ως έχουσα για την Ελλάδα τα δικαιώματα χρήσης της ρόδας παρατήρησης τύπου Giant R40 της Ολλανδικής ιδιοκτήτριας και κατασκευάστριας εταιρείας Skyview/Vekoma επιθυμεί να ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος και διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΑΝΔΑ στις 21/11/2016, ανατέθηκε στην εταιρεία μας ως έχουσας το δικαίωμα από τον Ολλανδικό οίκο, η εγκατάσταση στην πλατεία Συντάγματος και λειτουργία μιας τελευταίας τεχνολογίας ρόδας παρατήρησης τύπου Giant R40.
Η ανέγερσή της, πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και πολύπειρο προσωπικό της ιδιοκτήτριας Ολλανδικής εταιρείας σύμφωνα με τη συμβατική της υποχρέωση και βάση χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκε στις 22/12/2016.
Στην διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές.
Για το λόγο αυτό ζητήθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας μέσω της εταιρείας μας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομισθούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και να υπερκαλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ρόδας παρατήρησης.
Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις δημοτικές αρχές σήμερα και συμμορφούμενοι στην απόφαση του Δήμου θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην αποξήλωσή της.
Κλείνοντας, η εταιρεία επισημαίνει τα παρακάτω:
«Η χρήση της ρόδας με πρωτοβουλία του Δήμου θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες και για 20 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της ενώ παράλληλα θα είχε μηδενικό κόστος για τον Δήμο.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις περαιτέρω παραμονής της θα ήταν αποτέλεσμα νέας διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθούσε.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αντίστοιχα εγχειρήματα σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις χρειάστηκαν από έναν έως τρεις μήνες να δοκιμαστούν, να πιστοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ευχόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον τόσο οι πολίτες της Αθήνας όσο και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία των εικόνων της Αθήνας μας από ψηλά», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης