Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ λόγω τρομοκρατίας, πληθωρισμού, ύφεσης

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ λόγω τρομοκρατίας, πληθωρισμού, ύφεσης
Τα σοβαρότατα προβλήματα ασφαλείας που ανακύπτουν με τις συνεχείς, πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την οικονομική ανασφάλεια τόσο των πολιτών της Τουρκίας, όσο και των επενδυτών αυτής
Νέες μεγάλες συναλλαγματικές απώλειες 1,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατέγραψε σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017 η τουρκική λίρα για να υποχωρήσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ, λόγω της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της αλλαγής του νέου έτους, η οποία επιτείνει τον εκνευρισμό των επενδυτών αναφορικά με τις εξελίξεις στη χώρα.
Συγκεκριμένα, σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι τις 3,60469 λίρες ανά δολάριο - με ισχυρότερο επίπεδο ημέρας τις 3,53503 λίρες - για να περιορίσει τις απώλειές του σε 1,5% το απόγευμα, διαπραγματευόμενπ στις 3,5945 λίρες.
Συνολικά, το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 19% της αξίας του στους τελευταίους 12 μήνες, με τον ετήσιο τουρκικό πληθωρισμό του Δεκεμβρίου 2016 να διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο του 8,53%, δηλαδή περισσότερο από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του στόχου 5% που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας.
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν αποτελεί τη μοναδική ανησυχία των επενδυτών, καθώς την αρνητική οικονομική εικόνα της Τουρκίας συμπληρώνει η ύφεση που κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του 2016, καθώς και η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο τον περασμένο μήνα.
Τα σοβαρότατα προβλήματα ασφαλείας που ανακύπτουν με τις συνεχείς, πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την οικονομική ανασφάλεια τόσο των πολιτών της Τουρκίας, όσο και των επενδυτών αυτής.
Στις δύσκολες αυτές ώρες για τη γειτονική χώρα, μεγάλη είναι η ευθύνη που βαραίνει στους ώμους της κεντρικής τραπέζης της Τουρκίας, η οποία δείχνει ανήμπορη να ελέγξει τον πληθωρισμό αυξάνοντας δραστικά τα επιτόκιά της, κάτι που μεταξύ άλλων θα σταματούσε τη διολίσθηση της λίρας.
Αυτό, φαίνεται να προσκρούει στη δεδηλωμένη, έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, που προτιμά τη μείωση αντί της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της λίρας, για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Πτώση 1,5% κατέγραψε σήμερα ο δείκτης Borsa Istanbul 100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης