Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με «μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ και εμπόδια ξεκίνησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Με «μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ και εμπόδια ξεκίνησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης
Οι υπάλληλοι φοβούνται για δυσμενείς μεταθέσεις και κατάργηση επιδομάτων ευθύνης
Με «μαύρη τρύπα» ύψους 1 δισ. ευρώ εν τη γενέσει του και με υψηλά εμπόδια ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Στην παρουσίαση της πρεμιέρας του νέου φορέα, η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι όταν ωριμάσει το σύστημα, οι συντάξεις θα εκδίδονται εντός τριών μηνών.
Έως το τέλος του 2017, θα έχουν χορηγηθεί 102.000 εκκρεμείς συντάξεις και 28.000 εφάπαξ που υπολείπονται.
Από τις 16 Ιανουαρίου 2017 που θα λειτουργήσει το ενιαίο μητρώο, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά.
Προβληματισμένος ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, καθώς 350.000 οφειλέτες του ΟΑΕΔ δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, αφήνοντας «ανοικτό παράθυρο» για ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Τα πρώτα ραβασάκια για τις εισφορές, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, θα σταλούν στο τέλος του μήνα, βάσει του νέου συστήματος καταβολής εισφορών του ΕΦΚΑ.
Οι οφειλές, που μόνο για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ, θα μεταφερθούν όλα στο ΚΕΑΟ.
Ειδικότερα ο προϋπολογισμός του νέου υπερ-ταμείου που υπέβαλε ο νέος διοικητής Θ. Μπακαλέξης και ενέκρινε η αρμόδια υπουργός Ε. Αχτσιόγλου, προβλέπει έσοδα 40,054 δισ. ευρώ και έξοδα 41,103 δισ. ευρώ.
Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, όλες τις υποχρεώσεις (μεγάλο μέρος των απλήρωτων συντάξεων για τις οποίες θα δοθούν, εφόσον οι υπηρεσίες πετύχουν να απορροφήσουν, συνολικά 859 εκατ. ευρώ, οι παλαιές οφειλές σε ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΚ, Εργατική Εστία κ.ά.) που «ανεβάζουν» σε πολύ περισσότερα δισ. ευρώ το συσσωρευμένο «κρυφό» έλλειμμα.
Η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου , στον οποίο εντάσσονται 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι είναι για την κυβέρνηση ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του 2017.
Τα υπό ένταξη ταμεία θα πρέπει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 να εκχωρήσουν αυτόματα με βάση το νέο Ασφαλιστικό, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης την κινητή και ακίνητη περιουσία τους αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3,5 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις +3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις απαιτήσεις έναντι απλήρωτων εισφορών (ληξιπρόθεσμες οφειλές 16,6 δισ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι τα εύρωστα ταμεία θα πληρώνουν τις συντάξεις των ελλειμματικών χωρίς να απαιτείται δανεισμός.
Ωστόσο και πάλι, στελέχη των ταμείων δεν αποκλείουν μελλοντικές περικοπές (π.χ. στις «προσωπικές διαφορές» μετά την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων που θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017) προκειμένου να «βγει» ο λογαριασμός.
Το κουαρτέτο αμφισβητεί την επιτυχή λειτουργία του ΕΦΚΑ έχοντας κατά νου τις προηγούμενες απόπειρες συγχώνευσης των ταμείων που έμειναν στα χαρτιά.
Για το λόγο αυτό πιέζει το υπουργείο εργασίας να βάλει «λουκέτο» στα υπό ένταξη ταμεία και να μην λειτουργήσουν εκ παραλλήλου δύο συστήματα.
Οι Ιρλανδοί που «τρέχουν» ως τεχνικοί σύμβουλοι το εγχείρημα βλέπουν μπροστά τους μακριά μεταβατική περίοδο.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη των ταμείων προεξοφλούν ότι θα επικρατήσει αλαλούμ με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.
Οι υπάλληλοι φοβούνται για δυσμενείς μεταθέσεις και κατάργηση επιδομάτων ευθύνης.
Η αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2017 θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ ηλεκτρονικό θα είναι και το πρωτόκολλο.
Ωστόσο οι εφαρμογές δε μπορούν να λειτουργήσουν πριν από την ενοποίηση των Μητρώων σε ένα ενιαίο Μητρώο στις 16/1/2017.
Μέχρι τότε οι αιτήσεις και οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας θα χορηγούνται από κάθε εντασσόμενο ταμείο χωριστά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης