Τελευταία Νέα
Οικονομία

Όλες οι ανατροπές στις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών το 2017

Όλες οι ανατροπές στις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών το 2017
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται έχει ως κεντρικό πυλώνα το πραγματικό εισόδημα
Ανατροπές στις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών φέρνουν οι δυο σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την νέα βάση υπολογισμού.
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται έχει ως κεντρικό πυλώνα το πραγματικό εισόδημα, ενώ ξεκαθαρίζεται πως θα ισχύσει ενιαίο ανώτατο και κατώτατο πλαφόν – στα 586 ευρώ το κατώτατο και στα 5.860 ευρώ το ανώτατο – ακόμη και στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης με άθροιση του συνολικού εισοδήματος.
Δηλαδή αν κάποιος είναι ταυτόχρονα μισθωτός, ελευθεροεπαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος θα αθροίζει το συνολικό εισόδημά του από όλες τις πηγές για να ελέγχει αν πέφτει στον πήχη του κατώτατου ή ανώτατου πλαφόν.
Η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για την συμπλήρωση των πλαφόν.
Σε περίπτωση δυο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα.
Μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα αρκεί να καλύπτονται συλλήβδην τα 586 ευρώ το μήνα.
Για παράδειγμα αν εισπράττει μισθό 1.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 200 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές ως μισθωτός και 26,95% επί των 200 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ.
Οι εισφορές όλων των εργαζομένων που δεν είναι μισθωτοί συνδέονται με το πραγματικό καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της ασφαλιστέας δραστηριότητας του προηγούμενου έτους.
Η βάση υπολογισμού προκύπτει «από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το 2015.
Τυχόν διαφορά που θα προκύψει όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 «αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση ως τον Δεκέμβριο».
Για τη μηνιαία βάση υπολογισμού, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου (τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη) διαιρείται το εισόδημα δια 12.
Προσοχή, καθώς για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.
Υπαγόμενοι στο νέο καθεστώς είναι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ ακόμη κι αν είχαν εξαιρεθεί, υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση καθώς και δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή, μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών πλην ΑΕ και ΙΚΕ, μέλη ΔΣ των ΑΕ εφόσον είναι μέτοχοι κατά 3% τουλάχιστον, κάτοχοι ονομαστικών μετοχών ΑΕ με αυτοκίνητα ΔΧ, διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που έφυγαν από τον ΟΓΑ.
Για όσους ξεκινούν δραστηριότητα από τον Γενάρη του 2017 και μετά λαμβάνεται ως μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών τους και μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017 το κατώτατο πλαφόν εισοδήματος, που ορίζεται στα 586 ευρώ (εξαιρούνται οι νέοι επιστήμονες με δραστηριότητα ως 5 έτη).
Υποχρέωση για εισφορές με βάση το κατώτατο πλαφόν έχουν επίσης όσοι πέφτουν πιο κάτω, όσοι δηλώνουν ζημιές, μηδενικά κέρδη ή υποχρεωτική ασφάλιση λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, οι δικηγόροι σε αναστολή κ.α.
Προσοχή, καθώς αν κάποιος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται προσωρινά με το κατώτατο πλαφόν «έως ότου καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του φορολογητέου εισοδήματος».
Σε περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης – π.χ. κάποιος που είναι μισθωτός και ελευθεροεπαγγελματίας (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχολούμενος και επαγγελματίας (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) ή ασφαλιζόμενος και στον πρ. ΟΓΑ – η μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως εισφορών είναι το άθροισμα του εισοδήματος από τις μισθωτές υπηρεσίες και από την δραστηριότητα.
Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση για να βρεθεί η βάση υπολογισμού λαμβάνεται καταρχάς το μηνιαίο εισόδημα από την παροχή της μισθωτής υπηρεσίας και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους ώστε η βάση υπολογισμού όπως προκύπτει από την άθροιση των επιμέρους εισοδημάτων να μην υπολείπεται του κατώτατου πλαφόν και να μην ξεπερνά το μέγιστο.
Αν δεν υπάρχει μισθωτή εργασία, προτεραιότητα στην πρόσθεση έχει το εισόδημα από τη βασική πηγή βιοπορισμού (από εκεί που προκύπτουν τα περισσότερα κέρδη).
Εισφορές σε μηνιαία βάση με βάση το πραγματικό αγροτικό εισόδημα έρχονται για τους 650.000 αγρότες του ΟΓΑ από τον Γενάρη.
Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση από 1η Ιανουαρίου η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους αγρότες καθορίζεται με βάση «το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους το προηγούμενο φορολογικό έτος».
Δηλαδή η βάση υπολογισμού είναι το καθαρό εισόδημα της αγροτικής δραστηριότητας.
Για να βρεθεί η μηνιαία βάση υπολογισμού διαιρείται το εισόδημα δια 12.
Ειδικά για το 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν αρχικά με βάση το εισόδημα του 2015, που είναι «το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος».
Ακολούθως και όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει συμψηφισμός, αφού οι εισφορές για όλο το 2017 πρέπει να υπολογιστούν βάσει του νόμου με το εισόδημα του 2016.
«Τυχόν διαφορά που προκύπτει αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση ως τον Δεκέμβρη» αναφέρει η απόφαση.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζουν πως το κόστος για το πρώτο 6μηνο του 2017 αναμένεται να είναι μειωμένο σε σύγκριση με το πρώτο 6μηνο του 2016, για όσους ανήκαν μέχρι σήμερα στην 3η ασφαλιστική κατηγορία (η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών).
Η υπουργική απόφαση ορίζει πως το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ειδικά για τους αγρότες είναι το 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 410,2 ευρώ το μήνα, αντί 586 που είναι για τους υπόλοιπους.
Με βάση αυτό το ελάχιστο πλαφόν υπολογίζονται οι εισφορές όσων αγροτών:

- Έχουν μικρότερο εισόδημα από 410,2 ευρώ το μήνα.

- Έχουν μηδενικό εισόδημα.

- Δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση και «έως ότου καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του φορολογητέου εισοδήματος».

- Οι νέοι αγρότες που ξεκινούν την δραστηριότητά τους εντός του 2017 ως τον Δεκέμβριο.

Ως ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού ήτοι 5.860 ευρώ το μήνα.
Για τους /τις συζύγους, και τα ενήλικα τέκνα, στις περιπτώσεις οικογενειακής εκμετάλλευσης, η μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού εισοδήματος της εκμετάλλευσης, δια του αριθμού των μελών, διαιρούμενο δια 12.
Δηλαδή, μαζεύεται όλο το εισόδημα της εκμετάλλευσης, διαιρείται με το πλήθος των μελών της οικογένειας που απασχολούνται ώστε να προκύψει το μερίδιο του καθενός και ακολούθως αυτό διαιρείται δια του 12 για το μηνιαίο εισόδημα.
Προσοχή, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το κατώτατο πλαφόν του ασφαλιστέου εισοδήματος στα 410 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας ανά μήνα.
Όταν υπάρχει πολλαπλή απασχόληση, η μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.
Για να διαμορφωθεί αυτή η βάση λαμβάνεται κατά προτεραιότητα υπόψη το καθαρό εισόδημα από τη δραστηριότητα που προκύπτει ότι αποτελεί τη βασική πηγή βιοπορισμού (το εισόδημα που είναι μεγαλύτερο) και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων (που αποφέρουν μικρότερα κέρδη) με φθίνουσα πορεία, ώστε η βάση να μην ξεπερνά το ανώτατο πλαφόν.
Η υπουργική απόφαση αφορά αυτοτελώς απασχολούμενους στην αγροτική οικονομία για τους οποίους προκύπτει υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση, και κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, τους κατά κύριο επάγγελμα (τουλάχιστον για μια 5ετία) αγρότες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 kw, τους αυτοαπασχολούμενους στην αγροτική οικονομία που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται και από την ΕΕ, επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που βάσει πληθυσμιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, συζύγους και ενήλικα τέκνα οικογένειας σε περιπτώσεις οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης καθώς και μοναχούς που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, οι οποίοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης