Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fico (πρωθυπ. Σλοβακίας): Να σταματήσουν οι «περιπέτειες» με τα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε.

Fico (πρωθυπ. Σλοβακίας): Να σταματήσουν οι «περιπέτειες» με τα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε.
Ακροδεξιά, αντι-μεταναστευτικά, ξενοφοβικά κόμματα στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από καιρό τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για την έξοδο των χωρών τους από την ευρωζώνη, ακόμα και από την ίδια την Ε.Ε.
Να σταματήσουν να διοργανώνουν δημοψηφίσματα για εσωτερικά τους ζητήματα επειδή αυτό απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, κάλεσε σήμερα Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 τους ηγέτες της Ευρώπης ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Robert Fico.
«Ζητώ από τους ηγέτες της Ε.Ε. να σταματήσουν με τις περιπέτειες όπως αυτές του βρετανικού και του ιταλικού δημοψηφίσματος... επί εσωτερικών ζητημάτων τα οποία απειλούν την Ε.Ε.», όπως ανέφερε ο Fico, έχοντας παραδώσει μόλις χθες την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. στην Μάλτα.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 23 Ιουνίου 2016 οι Βρετανοί ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ενώ οι Ιταλοί σε δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου 2016 απέρριψαν κρίσιμη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του Matteo Renzi.
Ακροδεξιά, αντι-μεταναστευτικά, ξενοφοβικά κόμματα στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από καιρό τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για την έξοδο των χωρών τους από την ευρωζώνη, ακόμα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τί θα κάνουμε αν... υπάρξει ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία για το ευρώ και οι Ιταλοί πολίτες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν το ευρώ», αναρωτήθηκε ο Fico.
Στην ίδια τη Σλοβακία, το μικρό ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. και τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία (NATO).
Όμως, ακόμα και αν το κόμμα συγκεντρώσει τον ελάχιστο αριθμό των 350 χιλ. υπογραφών που απαιτούνται, το όποιο αποτέλεσμα τυχόν δημοψηφίσματος θα ίσχυε μόνο αν ψήφιζε τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης