Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα (τελείως) στο κλίμα: Οι Ισλανδοί «φλερτάρουν» με δημοψήφισμα για την… ένταξη στην ΕΕ

Κόντρα (τελείως) στο κλίμα: Οι Ισλανδοί «φλερτάρουν» με δημοψήφισμα για την… ένταξη στην ΕΕ
Την ιδέα έριξε και πάλι στο τραπέζι το ένα εκ των δύο κομμάτων που καλούνται να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση της χώρας
Αν και η Γηραιά Ήπειρος τρέμει ένα μπαράζ αποχωρήσεων κρατών – μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσχιστεί, στην Ισλανδία σκάφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να… ενταχθούν στο μπλοκ.
Ειδικότερα, την ιδέα έριξε και πάλι στο τραπέζι το ένα εκ των δύο κομμάτων που καλούνται να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση της χώρας.
«Πιστεύω πως τα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν αποτελεσματικότερα από εμένα αυτό το σαββατοκύριακο στη συγκέντρωση πληροφοριών.
Δεν υπογράψαμε κυβερνητικό πρόγραμμα, το συζητάμε.
Έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία πάνω στις ιδέες, περιλαμβανομένης και αυτής», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Frettabladid ο πρόεδρος του Ακτινοβόλου Μέλλοντος, κ. Όταρ Προπέ.
Να σημειωθεί πως δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 2016, οι συνομιλίες συνεχίζονται ανάμεσα σε τρεις σχηματισμούς της δεξιάς και του κέντρου, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές), τη Μεταρρύθμιση και το Ακτινοβόλο Μέλλον (πιο ευνοϊκά έναντι της ΕΕ).
Τα ισλανδικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν το σαββατοκύριακο πως αυτά τα τρία κόμματα θα περιλάβουν το δημοψήφισμα για την Ε.Ε. στο κυβερνητικό πρόγραμμά τους.
Υπενθυμίζεται πως η χώρα των Βίκινγκς είχε υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στο μπλοκ το 2009, όταν στην εξουσία βρισκόταν μια αριστερή κυβέρνηση.
Το 2013 η κεντροδεξιά διάδοχός της, μέλος της οποίας ήταν το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, είχε υποσχεθεί να οργανώσει δημοψήφισμα για να σταματήσει τη διαδικασία.
Ωστόσο, το 2015 η κυβέρνηση αυτή απέσυρε την ισλανδική υποψηφιότητα χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης