Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ρεκόρ στην έκδοση ομολόγων το 2016, λόγω των χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων – Στα 6,6 τρισ. δολάρια

Ρεκόρ στην έκδοση ομολόγων το 2016, λόγω των χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων – Στα 6,6 τρισ. δολάρια
Η ενισχυμένη αγορά εταιρικών ομολόγων θα συνεχιστεί και το 2017, μετά την επέκταση του QE από την Ε.Κ.Τ.
Στο επίπεδο ρεκόρ των 6,6 τρισ. δολαρίων έφτασαν οι εκδόσεις χρέους μέσα στο τρέχον έτος, καθώς τα πολύ χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια που επικράτησαν στις αγορές αποτέλεσμα ένα πολύ ισχυρό κίνητρο.
Από παραπάνω ποσό, πάνω από το ήμισυ αφορούσε εταιρικά ομόλογα, με το ποσό να φτάνει τα 3,6 τρισ. δολάρια (ετήσια αύξηση 8%).
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Dealogic που επικαλούνται οι Financial Times, το ράλι των ομολόγων το α’ 6μηνο του 2016 παρακίνησε τους εκδότες ομολόγων να αυξήσουν κατακόρυφα την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.
Να σημειωθεί πως το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που καταγραφεί το 2006.
Τα υπόλοιπα 3 τρισ. περιλαμβάνουν πωλήσεις χρέους διεθνών και αμερικανικών οργανισμών, ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και καλυμμένων ομολογιών.
«Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης με ιστορικά χαμηλά επιτόκια έκανε πιο ελκυστική την αύξηση της μόχλευσης.
Λυτό συμβαίνει σε κάθε οικονομικό κύκλο, αλλά αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ξεχωριστό είναι το επιπλέον κίνητρο έκδοσης χρέους σε πολύ χαμηλά επιτόκια», σχολιάζει σχετικά ο CIO της Pimco.

Η ενισχυμένη αγορά εταιρικών ομολόγων θα συνεχιστεί και το 2017, μετά την επέκταση του QE (quantitative easing, ποσοτική χαλάρωση) από την Ε.Κ.Τ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκτεινε κατά 9 μήνες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2017, μειώνοντας στα 60 (από 80) δισ. ευρώ το μηνιαίο ποσό.
Η ποσοτική χαλάρωση ξεκίνησε το 2015 για να «πολεμήσει» ενάντια στον αποπληθωρισμό που ταλάνιζε την Ευρωζώνη, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο του 2% για την Τράπεζα, εγείροντας έτσι ανησυχίες για την αξιοπιστία των νομισματικών της πολιτικών.

Η παγκόσμια οικονομία «πνίγεται» στα ομολόγα με αρνητική απόδοση ύψους 10,4 τρισ. δολαρίων

Στο αστρονομικό ποσό των 10,4 τρισ. δολαρίων φτάνει η συνολική αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Αν και το παραπάνω ποσό είναι μειωμένο σε σχέση με το ποσό ρεκόρ των 12 τρισ. που είχε καταγραφεί μέσα στο 2016, η Fitch προειδοποιεί πως ο μεγάλος κίνδυνος για τους επενδυτές παραμένει.
«Αν και το ανεξόφλητο ποσό των αρνητικής απόδοσης ομολόγων μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, η εμμονή στα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τους επενδυτές, ειδικά για τους μακροπροθέσμους (buy-and-hold investors), όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες», σχολίασε ο Jonathan Boise, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης.
Σημειώνεται πως η τελευταία επίσημη καταμέτρηση της Fitch ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε πως στην αγορά υπάρχουν ομόλογα αρνητικής απόδοσης ίσα με 10,9 τρισ.
Η συρρίκνωση του ποσού από τότε οφείλεται κυρίως στην μείωση 450 δισ. δολ. που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη.
Η χώρα που κατέγραψε την πιο αξιοσημείωτη πρόοδο ήταν η Ιταλία, στην οποία τα ομόλογα με αρνητική απόδοση μειώθηκαν από τις 30/9 στα 340 δισ., από 480 δισ., γεγονός που αποδίδεται στις προφυλάξεις των επενδυτών ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αρνητική πρωτιά στη λίστα με τα ομόλογα αρνητικής απόδοσης κατέχει η Ιαπωνία, με 6,9 τρισ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης